Divadlo patří v Němčicích nad Hanou k máji stejně jako rozkvetlé třešně. V uplynulém týdnu se zde konal už 37. ročník Hanáckého divadelního máje, který opět přinesl přehlídku zapálení i radosti ze hraní, kterou umí předat snad jen členové ochotnických souborů. Vše by se neobešlo bez obecenstva, na jehož nedostatek si přehlídka ani letos nemohla stěžovat.

Celkem 14 představení navštívilo v sále místního kina Oko dohromady 1 205 diváků. Největší návštěvnost zaznamenala pohádka S čerty nejsou žerty v podání pivínského divadla PIDI, které si nenechal ujít ani Večerník.

Celou přehlídku odstartovalo poslední dubnovou sobotu Divadlo Blic z Ostrožské Nové Vsi s pohádkou Kocourek Modroočko. Následovala Balada pro banditu v podání souboru teaTrum z Velkých Opatovic, která nadchla porotce natolik, že ji po zásluze nominovali na Národní přehlídku Krakonošův divadelní podzim. „Režii se téměř stoprocentně dařilo od začátku do konce udržet diváka v okouzlení vším, co slyší a vidí,“ zhodnotil Ladislav Vrchovský.

Inscenace sklidila velmi pozitivní ohlas také u diváků. Jen velmi těsně se před ni dostalo jediné představení v podání domácího souboru Na štaci, jenž vystoupil s Pravdivým příběhem Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem. „V březnu jsme měli tady v kině Oko premiéru, na kterou se všichni zájemci ani nevešli. Toto je naše druhé představení, ještě se do Němčic vrátíme jedenáctého června. Mezitím budeme hrát také v Kojetíně a Ivanovicích,“ prozradila Večerníku bývalá starostka Němčic a zároveň členka souboru Ivana Dvořáková.

Premiérově se na festivalu představilo Divadlo Šnůra z Konice, které přijelo s pohádkou O nepodařeném čertovi a nezbedném andělovi. Tu si nenechalo ujít přes sto diváků. Vůbec největší divácký zájem však byl o pohádku S čerty nejsou žerty. Příběh známý z velmi vydařeného filmového zpracování tentokrát ztvárnilo hned 17 mladých herců z nedalekého Pivína. „Nejvíc se mi na představení líbily princezny Adélka a Angelina, protože měly moc hezké šaty. Jen si nejsem moc jistá, že se té druhé bude v pekle líbit,“ zhodnotila bezprostředně po skončení pohádku tříletá Jasmína, která celé představení sledovala více než pozorně.  

Dětská představení diváci nebodovali, porotu pak mezi šesticí z nich nejvíce zaujal soubor Červiven z Krnova s inscenací Kéž by, kterou doporučila k širšímu výběru do programu Národní přehlídky Popelka Rakovník.

Organizátory těšila zejména hojná návštěvnost. „To, že byl sál vždy naplněn diváky, je signálem do budoucna, abychom i nadále pokračovali v tradici němčických divadelních přehlídek. Myslím si, že nám všem zde spolu bylo opět příjemně a že s radostí budeme připravovat další ročník Hanáckého divadelního máje,“ rozloučila se ředitelka letošní přehlídky Jana Oulehlová.