V Ocenění za práci, za udržování tradic. Ale i za zajímavé akce a taky práci s mládeží. Hanácký folklórní soubor z Němčic nad Hanou Pantlék už řadu cen má a nyní mířila za další. Soubor se totiž dostal do finále v udílení Cen Olomouckého kraje. „Návrhu na cenu si moc vážíme. Je to výsledek několikaleté činnosti,“ svěřila se Večerníku vedoucí souboru Jana Otáhalová.

 

Pantlék obnovil některé tradice v Němčicích nad Hanou v roce 1991, kdy se soubor dal dohromady. Folklór ale ve městě nikdy zcela nevymizel. „Byl na nějakou dobu u nás přerušený. Pořád ale měl své kořeny. A tak jej můžeme nadále dělat podle osobností, které zde byly. Jako jedni z mála máme k dispozici sto let starý popis tehdejšího kroje od Boženy Kostkové,“ konstatuje Otáhalová. Soubor nyní, po více než třiceti letech, pořádá řadu vystoupení a účastní se mnoha akcí. „Po dlouhá léta se nesnažíme pouze pořádat vystoupení, jako je třeba Hanácká beseda. Snažíme se k folklóru vést i děti,“ připomněla.

Folklór a lidové zvyky byly odnepaměti spojeny s křesťanskými tradicemi. Pantlék v jejich udržování pokračuje. A s blížícími se Velikonocemi jej čeká spousta aktivit. „O Velikonocích nás čeká spousta akcí a úkolů. Spojili jsme třeba Smrtnou s Květnou neděli do jednoho. Ráno vyrážíme v krojích do kostela, pak následuje koleda a vystoupení. Chceme taky předvést tryznový obřad, starý pohanský zvyk,“ pověděla Jana Otáhalová. Část programu kvůli neštovicím musel soubor zrušit. Na velkou většinu se ale obyvatelé Němčic i návštěvníci města mohou stále těšit. „Jsme domluveni s hasiči, založí nám na náměstí oheň, samozřejmě kontrolovaný. Lidé si můžou donést ořechy, skořápky a hodit je do ohně. A doneseme také smrtku,“ prozradila k dalším velikonočním obyčejům.

Na Velký Pátek zase budou děti již tradičně hledat poklad. Ale pozor, cestu jim ztíží strašidla. „Třeba patnáctileté jsme se snažili přesvědčit, že už jsou starší a měli by dělat strašidla. Ale ne, všichni prostě chtějí hledat. Je to suprová akce,“ těší se vedoucí Pantléku.

Pantlék už je dávno známý za hranicemi Prostějovska. Ukázal se na mnoha scénách a mnoha festivalech. I těch zahraničních. „Jezdili jsme například na soutěž do Přibyslavi. Vždy jsme si odvezli nějakou cenu a asi deset let zpátky jsme uspěli právě s tryznovým tancem a postoupili do Prahy,“ vzpomíná Jana Otáhalová. „Uspěli jsme v Bielsko-Biale v Polsku, dále jsme účinkovali v Chorvatsku, Francii nebo ve Švédsku,“ dodává. Pantlék se rovněž podílel na pořádání akce Jihomoravské dožínky. „Snažíme se, aby náš folklór žil. Nejen ho ukazovat, ale také jej šířit,“ pověděla Jana Otáhalová.