Každý z nás chtěl být někdy v životě úžasný, výjimečný a všemi obdivovaný. Prostě megacool. A kdo tvrdí, že ne, ten takový chce být pořád. Tato touha přepadla i rezavé čarodějnické koťátko, které uplynulou neděli 21. května v aule místní školy sehrálo důležitou roli při boji se zlým čarodějem Magoretem. Stalo se tak během v pořadí již 28. pohádky jedinečného Ptenského dětského divadla.  

Letos to bude třicet let, co Ptenské dětské divadlo začalo psát svoji neuvěřitelnou historii plnou hravosti, humoru i splněných dětských snů. „Právě před třiceti lety se nám nepodařilo sehnat pohádku, kterou bychom mohli adaptovat, a tak jsem se na podzim rozhodl, že ji zkusím napsat sám.

Za tu dobu se nám tu na jevišti představilo několik generací dětí. Řada z nich se na začátku ostýchala, nicméně po představení byly při vystupování nejen na veřejnosti mnohem sebevědomější. To osobně považuji za největší přínos našeho divadla,“ ohlédl se v čase autor i režisér všech skvělých představení Karel Foltin, který na škole řadu let působil jako její ředitel.

Úžasnou tradici na dva roky nabourala pouze proticovidová opatření, kvůli nimž se musela pohádka Duhové království opakovaně odkládat. Nakonec se ji ve výrazně pozměněném obsazení podařilo sehrát loni. „Stejně jako v dobách covidových i letos nám zkřížil plány nemocný netopýr. Tentokrát šlo pouze o nemoc jedné z našich hereček, která měla hrát netopýra a onemocněla v týdnu před premiérou. Její náhradnici snad vytáhli přímo z vyučování, ale nezbývalo nic jiného, aby se vše rychle naučila,“ konstatoval Karel Foltin s tím, že jeho svěřenci se na přípravě představení schází celý školní rok jednou týdně, po většinu času si však jen tak blbnou. Teprve týden před premiérou vše začne nabírat na obrátkách. „Jejich hlavní motivace je i možná i to, že celý týden nemusí chodit do školy. Ale u některých to přesto vypadá, že se text naučí asi až o prázdninách,“ glosoval Foltin, který však byl s výkony svých svěřenců letos relativně spokojený. „Někteří s námi prošli od první až do deváté třídy. Týká se to i ‚Káji‘ a ‚Máji‘, z nichž se za ty roky staly hotové legendy,“ dodal Foltin, který svým svěřencům často píše role přímo na tělo.

Děj pohádky prolnutý deseti písničkami se točil kolem příprav na čarodějnický sabat, který kazí touha zlého čaroděje Magoreta a jeho pomocnice vrány po ovládnutí čarodějnické říše. Do cesty se jim však postaví nejen stávající královna, ale také kvarteto koťat: bílé, černé, šedivé a rezavé. Důležitou roli rovněž sehrají kluk a holka z reálného světa. „Všechno se dá nazkoušet, ale když se ti dva měli na jevišti obejmout, tak to byl obrovský problém, bránil jim v tom stud a museli jsme to různě maskovat. Tohle jsou věci, které jsou stále stejné, ať se svět kolem nás mění sebevíc,“ všiml si Karel Foltin.

Po úspěšné nedělní premiéře, kterou sledovala zaplněná aula ptenské školy, jsou na nadcházející týden ve ptenské škole naplánované ještě tři reprízy pro žáky z okolních škol. Během nich budou moci diváci hlasovat pro herce, který je nejvíce zaujme. Po následném sečtení všech hlasů přijde na řadu slavnostní vyhlášení nejlepšího z nich, který obdrží prestižního Ptenského Ferdu.