Všichni umělci jsou krásní! I tak by mohlo znít motto ZUŠky z Němčic nad Hanou. Uplynulý pátek bylo k vidění ve zcela zaplněném sále místního kina Oko podařenou inscenaci Pes baskervillský kombinující činohru a tanec. Představili se v něm žáci místní ZUŠky, zhruba 120 jejich kolegů procházejících životem s hudebním nástrojem v ruce zahrálo v sobotu 27. května na oblíbené Zahradní slavnosti. O den později pak vyrazili na zámek v Brodku u Prostějova.

Pes baskervillský se u diváků setkal se skutečně nadšenými ohlasy. „Nejsem sice tak úplně objektivní, ale za sebe musím říct, že mě představení svojí kvalitou opravdu překvapilo, až šokovalo,“ prozradil Večerníku tatínek jedné z účinkujících.

Svátek hudby v Němčicích nad Hanou pořádají už od roku 1998, zhruba před pěti lety se k němu přidala podobně laděná ZUŠ open. Obojí spojuje myšlenka dostat umění z koncertních sálů a galerií přímo do ulic.

Už na začátku této tradice stála právě Zahradní slavnost, tedy vystoupení muzikantů na zahradě v areálu budovy ZUŠky. Nejpočetnější zastoupení na této akci měl letos Rich band. Čtyřicetičlenný symfonický orchestr vystupuje pod vedením Richarda Prokopa už šest let. „Tentokrát se jednalo o jeho první plnokrevný hodinový koncert, dosud se představoval ve výrazně kratších vstupech. Ve velké formě zahrál písně známé z repertoáru skupin jako Abba, Nightwish, Čechomor či Queen. Je to jen důkaz jeho zdárného vývoje,“ zhodnotil ředitel ZUŠ Němčice nad Hanou Laco Gazdag.

Rich band na pódiu vystřídal kytarový soubor Kytaretto, pěvecký sbor Sedmikráska, skvadra Saxband složená ze samých hráčů na saxofon, klarinetový kvartet, mladí bubeníci Youngdrums a také ti nejmenší sdružení do Muzičky či Minismyčců. Vše zakončila kantorská kapela Učka. „Celkem se před zhruba čtyřmi sty posluchači představilo sto dvacet muzikantů,“ shrnul ředitel školy.

Jeho svěřence již brzy čeká velký vrchol, který je připraven na čtvrtek 1. června na Horní náměstí v Olomouci. „Za nás se během programu společně se slavnou operní pěvkyní Magdalenou Koženou představí dětský orchestr a také sbor Sedmikráska. K vidění bude i vystoupení našich tanečnic, zastoupen bude i výtvarný obor,“ upozornil Laco Gazdag.