Dalším koncertem pokračovalo ve čtvrtek Prostějovské kulturní léto 2023. Na hlavním náměstí nabídlo nejen koncerty, ale i zábavu pro děti. Prvního se ujala kapela Kontakt, prostějovská hudební legenda, a „mladé pušky“ v podobě Petra Štolby, známého jako Pekař, a jeho kapely. O nejmladší generaci se postarali ochránci přírody a jejich Cesta kolem světa.

Zahájení večera se ujal náměstek primátora Jiří Rozehnal, který publiku i muzikantům popřál dobrou zábavu a krásný večer. Pak už pódium patřilo hudbě, jako první prostějovské skupině Kontakt. Hlavní hvězdou večera byl Pekař.

Kapela Kontakt vznikla v roce 1978 a zaměřovala se na popové i rockové skladby tehdejší doby, tzn. skladby převážně 80. a později 90. let. Kapela byla plně složena z kluků jedné studentské třídy a absolvovala spousty školních hudebních soutěží a večírků. Po několika pauzách se pánové v roce 2009 dali opět dohromady na hudební akci Rock Memory of II. na plumlovské přehradě.

. Od té doby koncertuje kapela dodnes. „Je to neskutečný, jak dlouho hrají. Sice s přestávkami, ale pro mě jsou to prostě legendy. S Pepou Štullerem, jedním ze zakladatelů, jsem chodil do školy,“ pochlubil se Večerníku Pavel, který si hity kapely užíval spolu s manželkou. Po jejím hodinovém vystoupení přišel čas na výměnu aparatury a zařízení všech nezbytností k vystoupení druhé hvězdy, a to tanečníka, textaře a písničkáře Pekaře a jeho kapely. Kutnohorský rodák, vlastním jménem Petr Štolba, je původním povoláním učitel mateřské školky, pracoval ale i jako pokrývač. Je nositelem Českého slavíka 2016 v kategorii Objev roku. Do širšího povědomí vstoupil písněmi Bůh a Tančím. A mimochodem svatbou přijal jméno své ženy, která dělá kapele manažerku, a nyní je Toms. A jak přišel ke své přezdívce? „To už je spousta let. Vrátil jsem se tehdy z nějakého tábora a měl jít na oslavu. Doma jsem neměl vůbec žádné oblečení, tedy kromě bílých kalhot a bílé košile. K tomu jsem si vzal i bílou čepici. Kamarádi mě tam posypali moukou a řekli, že budu pekař. No a já pak ten název dal i kapele,“ odtajil Večerníku zajímavost ze svého života.

Jeho vystoupení bylo pro řadu diváků příjemným překvapením. „Přišli jsme na Kontakty, v životě jsme o té druhé kapele neslyšeli. No, potkali jsme se s kamarádama, zakecali se u piva a pak už zůstali. A dobrý, je to borec,“ pochválil vystoupení Pavel Novák.

Ochránci z Ekocentra Iris si pro nejmenší připravili celou řadu soutěží, s nimiž děti mohly cestovat po celém světě. „Irisáci“ nabídnou dětem zábavu v podobě netradičních sportů i na dalším koncertu Prostějovského léta, který se bude konat 10. srpna. „Těšit se můžete na kapely Kabát revival live a Elán Haná,“ přidala pozvání 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová.