Pestrý průřez tvorbou soudobých umělců různých generací. Tak přesně to slibuje třetí ročník Festivalu současného umění, který se bude konat od čtvrtka 5. do neděle 8. října na řadě míst v centru města Prostějova. K vidění budou umělecká díla z oblasti malby, grafiky, fotografie, sochařství, ale i videoartu či performance. Hrát se bude i fotbal.

 

Od nadcházejícího čtvrtka budou moci lidé za soudobým uměním zavítat do Galerie současného umění, Muzea a galerie v Prostějově, prostějovského zámku, kina Metro 70, Střední školy designu a módy nebo i netradičně prostějovského hřbitova či botanické zahrady a na dalších několik míst. „Letošní ročník návštěvníkům představí českého umělce a laureáta prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého Marka Thera, který v rámci své výstavy s názvem V hedvábí v prostějovském muzeu nabídne reinterpretaci zdejší umělecké sbírky,“ navnadil kurátor řady výstav a organizátor festivalu Mira Macík.

Festival představí ještě dalšího laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého Michala Pěchoučka. „Ten společně s Rudy Kovalem, se kterým působí v uměleckém duu s názvem unconductive trash v Galerii současného umění připraví výstavu věnovanou tématu fotbalu, kterou jako happening oživí i fotbalové utkání,“ přiblížil Macík.

Mezi umělci bude zastoupena i mezinárodní scéna. „Polská umělkyně Marta Pogorzelec představí výstavu vzniklou v kurátorské spolupráci s bývalým děkanem Fakulty umění v Ostravě Zbyňkem Janáčkem,“ upozornil Mira Macík.

Návštěvníci letos budou mít také jedinečnou šanci podívat se do prostor kláštera Milosrdných bratří, který je běžně veřejnosti dlouhodobě uzavřen. K vidění tam bude například výstava malíře Oskara Hořánka. Umění na festivalu doprovodí hudební program, jenž bude připraven ve foyer kina Metro 70.