Nestárnoucí lídr kapely Katapult slaví letos hned dvě výročí. Olda Říha slaví pětasedmdesátiny a zároveň šedesát let na rockové scéně. Nadělil si k tomu hned dva dárky, nové CD a LP Nostalgia a turné se stejným názvem. A právě s ním zavítá tento pátek 6. října i do Společenskégho domu v Prostějově. Koncert začne ve 20.00 hodin.

 

Oldřich Říha, hudebník, frontman české rockové skupiny Katapult, se narodil 18. května 1948 v Praze, kde také vyrůstal. V mládí se věnoval sportu, do té doby, než se u něj projevil intenzivní zájem o hudbu. Svoji hudební kariéru započal již v roce 1963, kdy postupně hrál ve skupinách Meteor, Shadows, Memphis, Black Stars, Flemings, Lylis, Sinners, Cathedral a Mahagon. V roce 1975 se Říha vrátil do skupiny Mahagon, ve které hrál se svým dlouholetým kamarádem Jiřím „Dědkem“ Šindelářem. Po přejmenování skupiny na Katapult se frontman Říha stal autorem takřka veškerého hudebního materiálu skupiny.

Katapult se řadí mezi nejúspěšnější české hudební skupiny, v prodejnosti desek obsazoval 2. místo za kapelou Olympic, dvakrát zvítězil v posluchačské anketě Zlatý slavík (1979, 1980). K dalším úspěchům patří prodej více než 1 milionu nosičů hudby či koncerty s legendárními kapelami Deep Purple, Sweet, Slade, Status Quo. Roku 2007 byla skupina uvedena do Beatové síně slávy.

Nyní Olda Říha a Katapult vydali studiovou novinku. Pod titulem Nostalgia vychází bezmála sedm let od posledního alba Kladivo na život. Drtivou většinu písní zkomponoval sám, na textech se kromě něj podíleli Filip Hrbek a Michal Tříska. Na album zařadil i coververzi „klasiky“ od Suchého a Šlitra Mister Rock a mister Roll.