V polovině dubna proběhla ve sportovní hale Suprovka už v dopoledních hodinách akce, která má své místo v repertoáru Základní umělecké školy Němčice nad Hanou pevně dané, ale opakuje se jen jednou za několik let. Výchovného koncertu sboru Richband a pěveckého sboru Sedmikráska se letos poprvé účastnily všechny školy a školky najednou a více než šest set diváků si užilo neopakovatelnou atmosféru.

 

 „Výchovný koncert v tomto větším rozsahu pořádáme vždy jednou za tři až čtyři roky. Tohle bylo poprvé pro všechny školy v regionu. Když jsme to dělávali dříve, tak se jednalo o děti z Němčic, Nezamyslic nebo Otaslavic, tedy na místech, kde působíme nejvíce. Nyní se ale mohli dostavit skutečně všichni. Těší mě, že to bylo takto sjednoceno, určitě bychom na to v budoucnu chtěli navázat,“ prozradil na úvod k této akci ředitel Základní umělecké školy Ladislav Gazdag.

Už předem tak společně s kolegy oslovil všechny mateřské a základní školy po třetí třídy s touto myšlenkou a všichni oslovení ji jednohlasně podpořili. „Pozvali jsme tak 650 dětí a akce se zúčastnily děti po třetí třídy základních škol z Němčic nad Hanou, Mořic, Vrchoslavic, Nezamyslic, Tištína, Brodku u Prostějova, Pivína a Vřesovic,“ konstatoval ředitel.

V rámci programu byly připraveny skladby, které děti velmi dobře znají. Jednalo se tak o filmové večerníčky, melodie z pohádek a mnoho dalšího, což všechno zahrál náš orchestr čítající přes padesát dětí. K tomu zazpíval i pěvecký sbor Sedmikráska. Kromě melodií se děti mohly podívat i na led obrazovku, na které se celá akce i s motivy pohádek promítala. Ke všemu tam byly i čtyři kamery, jež celý koncert snímaly. Kromě pohádek tak děti viděly i různé nástroje orchestru, jak se na ně hraje. Skutečně se tak jednalo o výchovný koncert s přesahem.

„Pro drtivou většinu z nich se jednalo o vůbec první možnost vidět živě pohromadě orchestr a bylo moc dobře vidět, že to většinu dětí doopravdy bavilo a s chutí sledovaly, co se vlastně kolem nich děje. I ze zpětné vazby, kterou od paních učitelek mám, tak máme velkou radost a myslím si, že se tato akce skutečně zdařila,“ pokračoval Gazdag.

Po velmi úspěšném letošním ročníku se tak jistě nabízí i varianta opakování. Tu vedení školy v plánu i má, ale jak potvrzuje, tak to nebude zase tak jednoduché, aby se mohla opakovat častěji. „Zopakovat zase tuto akci samozřejmě budeme chtít, ale nelze to dělat každým rokem, protože akce je to velmi nákladná. Stačí, když si spočítáte náklady na led obrazovku, čtyři velmi kvalitní kamery a mnoho dalšího. Do budoucna ale určitě budeme chtít pokračovat a uvidíme, na kterou věkovou kategorii se zaměříme příště,“ nastínil směrem do budoucna.

Až se akce znovu zopakuje, tak i ředitel Základní umělecké školy doufá, že třeba v orchestru bude některý ze žáků, kteří v rámci této akce poprvé viděli Richband na vlastní oči. „Tohle by bylo skutečně krásné. Snad jsme v tom nejlepším světle ukázali, jak vypadá muzikantské prostředí. Kdyby se tak někdo z dětí chtěl přidat, budeme určitě jen rádi,“ zakončil Gazdag.