Stále je to výstavní loď všech hudebních festivalů v republice. Keltská noc dokázala ve své osmnáctileté historii každoročně přilákat do kempu Žralok na plumlovské přehradě tisíce návštěvníků. Vloni byl festival zrušen kvůli zhoršující se pandemii covidu-19, ale letos příznivci keltské muziky doufali, že díky dalšímu a dalšímu rozvolňování vládních protiepidemických opatření se konečně tohoto kulturního a společenského svátku dočkají.

Bohužel, marně. Minulý týden organizátoři už s notným předstihem oznámili, že také Keltská noc 2021 je zrušena! „Ani dnes ještě není vůbec jasné, za jakých podmínek by se mohly konat letní festivaly. Negativ, nejasností a otazníků je stále tolik, že už nemůžeme dále otálet s rozhodnutím a čekat na zázrak,“ vysvětlil Večerníku těžké rozhodnutí Vladimír Vitásek, jeden z hlavních organizátorů Keltské noci.

S nemilou zprávou seznámili organizátoři Keltské noci veřejnost už na začátku minulého týdne na svých internetových stránkách. „Ahoj, Keltové, Vikingové, Slované a Germáni, muzikanti, tanečníci, kamarádi. Už několik měsíců doufáme, jsme ve střehu, sháníme informace, ale je to bezútěšný boj a hrách na stěnu házený. Máme na stole všechna pro i proti a stav je bohužel stále převážený na jednu stranu. Ani dnes není vůbec jasné, za jakých podmínek by se mohly konat letní festivaly. Těch negativ, nejasností a otazníků je stále tolik, že už nemůžeme dále otálet s rozhodnutím a čekat na zázrak. Časově máme už teď plné holínky vody a příprava by musela jet na plné obrátky, aby se všechno stihlo. Diagnóza tedy zní, že Keltská noc 2021 se bohužel přesouvá na termín 22. až 23. července 2022,“ zvěstoval Tomáš Somr, hlavní organizátor a duše celého festivalu Keltská noc. Vzápětí popsal spoustu nejasností, které z důvodu nebezpečí nákazy covidem-19 stále panují. „K rozhodnutí zrušit letošní Keltskou noc jsme dospěli pouze z důvodů situace a restrikcí ohledně covidu-19. Ani dnes ještě není vůbec jasné, za jakých podmínek by se mohly konat letní festivaly. Ostatně většina akcí tohoto druhu v České republice se již rozhodla stejným způsobem,“ dodává druhý z hlavních pořadatelů Vladimír Vitásek.

Oba pánové přiznali, že rozhodnutí podruhé v řadě Keltskou noc zrušit bylo pro ně velice složité. „Bylo velmi těžké, protože pro nás je Keltská noc především srdeční záležitost a cítíme tedy opravdu velké zklamání, že musíme po osmnácti letech Keltskou noc odložit již podruhé za sebou. Samozřejmě víme, že zklamání je i u velkého počtu návštěvníků tohoto festivalu, nicméně z reakcí je zřejmé, že s naším rozhodnutím souhlasí a plně ho chápou. Čekali jsme na finální rozhodnutí až do začátku měsíce května, což už je samo o sobě šibeniční termín. S obrovskou lítostí jsme ale nemohli rozhodnout kvůli epidemiologické situaci jinak,“ uvedl Tomáš Somr, přičemž jeho kolega Večerníku potvrdil, že organizátoři s tak zásadním rozhodnutím dlouho váhali. „Čekali jsme s předpřipraveným programem a doufali. Nicméně realita je taková, že covidová omezení a negativa, spojená s nesmírnou finanční a organizační zátěží, není v našich silách zvládnout. Důležitá je i věc, že Keltská noc je nejenom o muzice, tancích a tradicích, ale také o radosti a sblížení, na akci jsou lidé zvyklí se potkávat bez zábran, cítit vůni, doteky, objetí, vše přirozené, čím nás příroda obdařila a co patří k životu. Ale prožít špatnou Keltskou noc s rouškami, plni stresu z testů na covid nebo kontrol očkování nám nedává smysl. Navíc není jasné, jestli by se mohli účastnit zahraniční umělci, pravděpodobně by museli do karantény, koronapasy mají fungovat na cestování, ale ne na účast na kulturních akcích, je v tom zmatek a každý stát Evropské unie si podmínky má regulovat sám,“ hořekuje Vladimír Vitásek. „Velkým problémem je i omezení počtu návštěvníků, protože akce tohoto rozsahu se nedá finančně zvládnout při počtu maximálně pět set až tisíc lidí,“ přidává další aspekt Tomáš Somr s tím, že jako organizátoři festivalu už Keltskou noc 2021 měli dlouho v hlavách. „Proběhlo hodně příprav, hlavně v oblasti programu festivalu. Některé kapely covidový rok nepřežily a ukončily činnost. Další čekají s napětím s námi, co bude. A vzhledem k situaci všichni naše rozhodnutí schválili a budou se s námi i s obecenstvem těšit na příští rok,“ potvrdil Somr.

Jak Večerník ovšem předestřel, je otázkou, zda za rok bude situace lepší a příznivá i pro uspořádání Keltské noci. „Nikdo z nás nemá křišťálovou kouli, takže nezbývá než věřit, že letošní rok je již opravdu poslední, který nás takto omezuje v normálním žití a konání. Všem je jasné, že covid nezmizí, ale myslíme si, že příští rok již nebude hrát významnou a omezující roli ve fungování světa. Všem čtenářům Večerníku přejeme krásné léto a pohodu a těšíme se, že se v plné síle a radosti setkáme na Keltské noci 2022,“ uzavřeli společně Tomáš Somr a Vladimír Vitásek.