Smutný vstup do roku 2021 zažil folklorní soubor Klas. Spolu s dětským Kláskem a Klásečkem totiž ve velkém rušil akce. Hanácké bály se nekonaly, zkoušky a výjezdy ke kolegům ze světa folkloru také ne. A teď přichází další rána, letos se totiž nebude konat ani další klasická součást programu oblíbeného hanáckého souboru.

„Minulý týden jsme odpískali Kralecky klebete. Čekali jsme do poslední chvíle. Klebete jsme plánovali na začátek června. A co chcete za čtyři týdny udělat s dětmi? Kdy by se to otevřelo? A otevřené to není,“ povzdechla si umělecká vedoucí a choreografka Vladimíra Šolcová.

Vystoupení se pravidelně účastní jak dospělí členové, tak děti. A soubor si vždy přizve některý další z České republiky. Zajímavostí programu pak je, že se koná zpravidla venku. Co vše tedy stálo za tím, že se nakonec neuskuteční? „S dospělými by se něco dohromady dalo, ale aby to mělo aspoň trochu úroveň, je třeba více času. Než se všichni rozhýbou, tak to bude chvíli trvat,“ konstatovala Šolcová s tím, že na zkoušení nezbylo dost času. A on-line zkouška celého souboru? „Ta je nereálná. Dovedete si představit taneční zkoušku v obýváku?“ poznamenala s lehkým úsměvem.

Klas přitom není daleko od dalšího problému. Současná vládní opatření totiž mohou zabránit ještě jedné, dlouho očekávané události. „Museli jsme zrušit i plesy. Pokud se vše otevře a zpřístupní, tak chceme někdy v červenci udělat letní večer nebo letní ples, abychom to trochu vynahradili našim hostům. A v listopadu máme mít padesátileté výročí. Doufejme, že aspoň to se uskuteční...,“ přeje si umělecká vedoucí souboru.