Velice smutný rok mají za sebou lidé tvořiví – umělci, baviči, herci. Ne tak proto, že by nemohli v soukromí něco dělat, ale hlavně kvůli tomu, že protikoronavirová opatření chytila společenský a kulturní život pod krkem. Mnohde tak doteď nezbývá než vysílat akce on-line. A příznačně takto se uskutečnila páteční rozlučka s divadelní sezónou prostějovského Divadla Point. Na páteční večer naplánoval jeho principál Aleš Procházka se svým týmem program plný muziky, divadla i recitace. A hlavní téma? Koronavirus, jak jinak…

Už při prvních snímcích si člověk připadal jako v postapokalyptickém filmu. Aleš Procházka a Vítězslav Lužný se prodírali do divadla zamořeného zombíky. To vše ve stísněné atmosféře a za jejich zvláštních zvuků. „Co živé vysílání neodpustí, tomu divák zatleská. A naopak. Zvukařská technika v tomhle podání umožní zvuky a efekty, které by naživo nebyly možné. Vše má své pro a proti,“ konstatoval Aleš Procházka, který se zdatně chopil role moderátora programu.

Trio Tomáš Kameníček, Vítězslav Lužný a právě Aleš Procházka pak nakonec provádělo diváky napříč koronavirovým programem. A tak se zpívalo o koronaviru, omladina divadla sehrála až děsivě realistickou scénku, jak to po dálkovém vyučování může vypadat na školách. Miro Šrámek zase doporučoval vakcinaci i česnek v akci. „Je to náš spolupracovník. A platí u něj, že na co v hudbě sáhne, je to vždy velmi vtipné,“ poznamenal s úsměvem Procházka.

Diváci Zhasínání světel se mohli těšit ještě na hysterickou bitvu a písničku Stěna. Celkově program vyzníval hodně nadlehčeně, rozverně. A místy bláznivě. „Jsme hlavně rádi, že jsme si spolu mohli zahrát. Tohle byl jeden z našich experimentů. Hlavně ale doufám, že už brzy budeme moci hrát naživo,“ věří principál prostějovského Divadla Point, které zhaslo za hodně černou sezónou.