Po koronavirové odmlce se prostějovské kino Metro 70 konečně opět otevře divákům, a to ve stejném režimu jako před uzavřením. Protože poslední květnové dny budou ještě patřit finálním fázím rekonstrukce toalet, promítat se začne již příští pondělí 31. května. Nejbližší program bude sestávat z novinek i několika titulů, kterým pandemie přetrhla slibnou cestu českými kiny.

 

Jako možnost k vylepšení zázemí uchopili koronavirovou uzávěru v kině Metro 70. A tak se v objektu staví, rekonstruuje, bourá, vše pro lepší pohodlí a servis diváka. Práce však už nyní finišují, i když ne tak rychle, jak se původně plánovalo. „Jako každý, kdo něco stavěl nebo rekonstruoval, víme, že občas se některé věci protáhnou. Takže původní termín musel být posunut,“ konstatovala Barbora Kucsa Prágerová, ředitelka kina Metro 70.

Což může být problém, v péči dělníků totiž byly také třeba toalety. „Do blízkého parku si však lidé nebudou muset odskakovat,“ uklidňuje s úsměvem ředitelka. „Směřujeme k tomu, aby aspoň jeden nebo dva ze záchodů, které opravujeme, byly k dispozici hned prvním divákům a provoz nějak fungoval v unisexovém režimu,“ prozradila Kucsa Prágerová pro Večerník. Návštěvníci zaznamenají inovaci hned po příchodu do kina, kdy najdou nejen přeuspořádané foyer, ale velká změna je čeká také na místě dlouholetého bufetu. „Na pondělí jedenatřicátého května budeme mít uklizeno, vymalováno, vytřeno a umyto,“ slibuje první dáma Metro 70.

Vnitřní prostory kulturních stánků podléhají zatím určitým omezujícím opatřením, a proto letos prostějovské kino klade velký důraz na letní scény, které mají zpočátku o něco volnější režim. Program se rozšiřuje: nejen co do počtu projekcí, ale i lokalit - filmy se budou promítat na třech místech Prostějova. Návštěvníci se mohou těšit jak na již téměř tradiční letní filmovou scénu na nádvoří zámku, tak nově na promítání na velodromu a u hvězdárny v Kolářových sadech. „Především nová scéna na velodromu nám dělá obrovskou radost. Letos je to totiž poprvé, co máme díky instalaci nové technologie v sále v záloze velký kinoprojektor, na kterém můžeme i venku promítat ty nejnovější premiéry,“ vysvětluje Barbora Kucsa Prágerová.

Nový prostor se podařilo najít ve spolupráci s městem a náměstkyně pro kulturu Milada Sokolová neskrývá radost nad společným dílem: „Jsem ráda, že stejně jako loni pokračujeme v promítání na nádvoří zámku a navíc hledáme novinky, mezi jinými například promítání premiér na velodromu,“ popisuje. S ohledem na vládní opatření otevírá také nově zrekonstruovaná kavárna v kině, avšak zatím pouze svou zahrádku. Letos je zahrádka před kinem dvakrát větší, navíc doplněná o slunečníky. „Nová kinokavárna, na kterou jsme moc pyšní, byla zatím otevřená jen o loňských prázdninách, ale i za tak krátkou dobu si k nám našlo cestu spoustu návštěvníků. Strategická poloha v centru města, kvalitní produkty a výhled do parku jsou naše největší devíza,“ uvedla dále Sokolová. Myslím, že se nám hezky daří budovat kolem kina komunitu diváků a doufáme, že si k nám budou stále více nacházet cestu nejen k venkovnímu posezení, ale například i na festivalové filmy,“ dodává.

Je to právě prostor zahrádky před kinem Metro 70, kde se v pátek 4. června odehraje oficiální zahájení letního kina. Nedočkaví diváci si mohou - v náležitých rozestupech – zkrátit čekání na večerní film třeba u čepovaného piva. „První novinka, kterou prostějovští v letním kině uvidí, je film Chlast. Oscarový film plný humoru a bujarého veselí si diváci nemůžou nechat ujít!“ láká diváky ředitelka kina.

Všechna promítání jsou součástí Prostějovského kulturního léta.  V dalším červnovém programu bude na výběr z českých komedií jako Vlastníci, 3Bobule a další, stejně jako z nových zahraničních filmů a filmové klasiky. Celý program je zveřejněný na webových stránkách, kde si také mohou diváci koupit lístky v předprodeji.

Letní kino bude po celé prázdniny probíhat vždy v pátek a v sobotu, v červnu pouze na zámku a 17. července se přidá scéna na velodromu. Ojedinělé promítání se bude konat 24. července, protože se odehraje doslova v těsné blízkosti hvězd: místem projekce se stane park u prostějovské hvězdárny, se kterou kino oslaví její 60. výročí.

Více info o programu naleznete na internetových stránkách www.metro70.cz nebo na sociálních sítích Facebook a Instragram.