Asi každý z nás v životě viděl frontu na zlevněné maso, vstupenky na hokej, podpis rockové hvězdy či předplatné v prostějovském divadle. Ale spatřit dlouhý zástup lidí před vstupem do muzejní galerie Špalíček v Prostějově se v životě každému nepoštěstí.

Tento vzácný úkaz byl k vidění ve čtvrtek 3. června při slavnostní vernisáži výstavy Fenomén Saudek, na kterou dorazily odhadem více jak tři stovky lidí. Expozice je doplněna o autorské akty tvůrců spjatých s prostějovským regionem.

 

„Všichni jste lepší než já!“ vzkázal jim osobně sám Jan Saudek, který po zbytek času čelil náporu svých natěšených fanynek. U toho Večerník, mediální partner výstavy, nemohl chybět.

Zcela střízlivý, ve stále solidní kondici a s jiskrou v oku dorazil do Prostějova na vernisáž své výstavy Jan Saudek, který 13. května oslavil své 86. narozeniny. Prvotní setkání s jindy nevídaným počtem návštěvníků se odehrálo před hlavní budovou prostějovského muzea. Chybět mezi nimi nemohla ani desítka regionálních tvůrců, jejichž autorské akty jedinečným způsobem dotvořily přehlídku celoživotní tvorby fotografa známého v celé řadě zemí světa. „Jan Saudek je výjimečný, nezařaditelný a mimořádně vytrvalý solitér na jevišti výtvarného umění,“ řekl na jeho adresu profesor Ivo Barteček.

 

„Vana mi nechyběla“

Fotografický mág se lidem představil jako samorostlý milovník košilatých anekdot se svérázným humorem i hygienickými návyky. „Jsem přírodní muž, bývaly doby, kdy jsem v bytě neměl ani vanu. Nijak mi nechyběla, moc se nemyju ani nyní,“ přiznal se Saudek, jenž do Prostějova dorazil po boku své manželky Pavlíny. „To je moje žena, ona si bere pětinu z toho, co prodám, a ze zbytku platím alimenty,“ představil šestaosmdesátiletý Jan Saudek stručně svoji životní družku, s níž má tři děti a jež je dle jeho vlastních slov tím jediným „čeho v životě nelituje“.

„On je prostě božský“

Po úvodním zahájení výstavy se všichni přítomní průvodem vydali z hlavního prostějovského náměstí směrem k budově Špalíčku prostějovského muzea. Nejpomaleji ze všech šel právě Jan Saudek se svojí partnerkou. Příčinou rozhodně nebyly jakékoliv fyzické obtíže úměrné věku, ale roj fanynek, který jej od počátku obklopoval. Všechny jej totiž neustále zastavovaly, přičemž se s ním chtěly fotit, případně si žádaly jeho podpisu. Několik málo z nich odmítl, ale většinu z nich uspokojil. „Dnes určitě nebudu spát, miluju ho přes třicet let, on je prostě božský,“ dávala zcela nepokrytě najevo své vytržení zhruba šedesátiletá dáma bezprostředně po tom, co ji její dcera na mobil vyfotila v letmém objetí s jejím idolem.

Rodina i zvrácenost

Přímo v prostorách prostějovského muzea ve Špalíčku mohli lidé obdivovat snímky, které se často ve svých četných reprodukcích již zabydlely v interiérech nejedné české domácnosti. Nechybí na nich naštěstí ani ikonické fotografie ze šedesátých let, v nichž Jan Saudek fotil nejen svůdné ženy, ale jedinečným způsobem zachycoval svoji tehdejší rodinu. Po jejím rozpadu se již zaměřil zejména na erotikou sršící fotografie, které si zcela záměrně pohrávaly s jistou zvráceností. Nikdy jim však nechyběla specifická řemeslná kvalita. Vše vyvrcholilo snímkem nazvaným příznačně Incest, na němž se sám autor zvěčnil s vlastní dcerou Karolínou, s níž dokonce zplodil dítě. To si však jeho maminka, jež měla dlouhodobé problémy s drogami, nakonec nechala vzít.

„Spousta těch notoricky známých fotek se mi líbí. Naopak některé vystavené věci jsou až nesmyslně teatrální a na hranici kýče. Nicméně je mi sympatické, že ze všech je cítit, že Jan Saudek má fotografování upřímně rád, nic jen tak neodflákne a vždy se snaží, aby výsledek vypadal tak, aby se za něj nemusel stydět,“ ohodnotila vystavené práce návštěvnice Tereza.

Saudek zůstane až do září 

Pořadatelé si po skončení vernisáže v první řadě oddechli. „Za prvé jsem rád, že se to vůbec podařilo zorganizovat. Hlavní díky míří Pavlíně Saudkové a kurátorce prostějovského muzea Kamile Husaříkové, bez nichž by se to určitě nezvládlo. Těší mě i bezvadná spolupráce s Večerníkem, jehož přehled regionálních tvůrců mi připomněl éru, kdy něco podobného v celorepublikovém měřítku udělal časopis Reflex. Všem, kteří se do této výzvy zapojili, bych chtěl poděkovat. I Mistra jsem dnes musel obdivovat, jak ve svém věku zvládl takový nápor fanynek. Skvěle nám vyšlo i počasí, přišla spousta lidí a věřím, že někteří se sem vrátí a jiní si sem ještě najdou cestu,“ vyjádřil se galerista Jindřich Skácel, který byl prvotním hybatelem celého projektu, jehož součástí bylo i sobotní promítání v kině Metro 70. V hlavní roli snímku Fotograf o životě Jana Saudka se představil Karel Roden.

Prodejní výstava, nad níž převzal záštitu prostějovský primátor, bude v galerii Špalíček k vidění až do 5. září.