O čem přemýšlí a sní lidé, kteří se ocitli na hranici života a smrti? Tak tuto otázku si položila Nikola Emma Ryšavá při tvorbě jedné ze svých originálních soch. Nazvala ji Duch svatý a společně s dalšími pěti ji na výstavě Svatá zahrada můžete od úterý 1. června najít v prostějovské Botanické zahradě Petra Albrechta. 

 

Dílo absolventky ateliéru Lukáše Rittsteina na Akademii výtvarných umění v Praze se dle jejích vlastních slov pohybuje na hranici mezi pohádkou a hororem. Tak se ostatně prezentovala i během expozice své tvorby na Václavském náměstí v Praze. Pro výstavu v prostějovské botanické zahradě nakonec byly vybrány spíše sochy pohádkové.

„Ráda pracuju s textilem, který si i po zpracování uchovává svoji průhlednost. Díky tomu socha není stále stejná, ale mění se v závislosti na světle. Například k soše Duch svatý jsem využila nemocničních prostěradel. Při její tvorbě jsem přemýšlela, na co mohli myslet pacienti, kteří na nich leželi,“ nastínila vznik jednoho ze svých originálních děl Nikola Emma Ryšavá, která se dříve zabývala i designem dřevěných hraček.

U mladé umělkyně bylo patrné, že při své tvorbě zajímavým způsobem uvažuje o lidech a světě kolem sebe. „Snažím se přitom řídit principem „thinking out of a box“, tedy přemýšlet a tvořit mimo krabici osvědčených receptů,“ vysvětlila tvůrkyně. 

Pozoruhodné sochy jsou určitě zajímavým zpestřením botanické zahrady. Původně se však uvažovalo o jejich umístění na hlavním prostějovském náměstí. „Osobně jsem nadšená propojením zahrady a soch. S tímto nápadem přišla Pavla Vašková z Kulturního klubu Duha a jsem ráda, že se jej podařilo realizovat. Doufám, že prostřednictvím něj se do botanické zahrady podaří nalákat ještě více návštěvníků, kteří by sem třeba jinak nepřišli,“ zhodnotila náměstkyně prostějovského primátora pro oblast kultury Milada Sokolová.