Už před třemi roky byla na zámku v Čechách pod Kosířem otevřena Hanácká ambasáda. Díky tomu lidé mohou sehnat pozoruhodné řemeslné výrobky vytvořené šikovnýma hanáckýma rukama.  Jejich kvalitu mohli letos ocenit i návštěvníci výstavy Hanácké vérobek v Galerii Knížecí dvůr. Ta se nachází na jednom z nejnavštěvovanějších českých zámků v Hluboké nad Vltavou.

 

Za projektem Hanácké ambasády stojí manželé Sýkorovi, kteří již před téměř deseti lety přišli s nápadem na Hanácké glét. S tímto stavovským glejtem šikovní řemeslníci získávají možnost na svých výrobcích používat logo Hanácké vérobek. „Toto logo zaručuje, že výrobek je kvalitní a je vytvořen poctivýma hanáckýma rukama,“ vysvětlila Marcela Sýkorová. V současné době se jím mohou pyšnit přes tři desítky řemeslníků.

Právě jejich výrobky je možné vidět v Hluboké nad Vltavou už od 10. července, výstava potrvá už jen do 5. srpna. „A kdo do těchto končin nezavítá, může navštívit Hanáckou ambasádu v Čechách pod Kosířem, kde je stále dostatek výrobků,“ upozornila Sýkorová.