Fenomén Saudek je nejnavštěvovanější výstavou v galerii Špalíček po roce 1989. Pokud jste ji však vy sami ještě neviděli, máte nejvyšší čas. Expozice bude v Prostějově k vidění už jen do 5. září.


Přehlídku toho nejlepšího, co světoznámý fotograf za svůj život vytvořil, doplňují snímky deseti regionálních tvůrců, kteří mu tímto způsobem vzdávají hold. „Pokud mám informace z muzea, tak výstava atakuje hranici tří tisíc platících návštěvníků, což nemá v tomto prostoru za posledních třicet let konkurenci,“ potvrdil nám galerista a iniciátor celého projektu Jindřich Skácel.
Výstava u návštěvníků zaznamenala velký ohlas, přestože se nejprve počítalo s tím, že bude umístěna v hlavní budově muzea na náměstí T. G. Masaryka. Některým jeho zaměstnancům však dílo světoznámého fotografa připadalo pro tyto prostory příliš komerční. „Za sebe mohu říct, že jsem rád, že se výstavu vůbec podařilo v Prostějově v tomto rozsahu uskutečnit, za což patří dík zejména zkušené muzejní kurátorce Kamile Husaříkové. Jsem přesvědčen, že tvorba Jana Saudka by přitáhla lidi kamkoliv. Ostatně do Prostějova kvůli ní zamířili návštěvníci i z opravdu velké dálky,“ poznamenal v této souvislosti Jindřich Skácel.
Výstava Fenomén Saudek bude ve Špalíčku umístěna už jen do neděle 5. září. Od pátku 10. září by ji pak měla vystřídat expozice archivních fotografií nazvaná Masarykovy návštěvy v Hanáckém Jeruzalémě.