Z tichého náměstí se během minulého úterý stal jeden velký mejdan. Vše odstartovala místní písničkářka Pavla Aschenbrennerová, která vystoupila na pódiu před prostějovskou radnicí. Skutečně plno však bylo až před dvacátou hodinou. Právě s úderem osmé totiž začal koncert Jana Pokorného, který je široké veřejnosti znám hlavně jako Pokáč. Písničkář, zpěvák, textař, skladatel a kytarista se do Prostějova vrátil po dvou letech. A tentokrát slavil ještě větší úspěch. U toho prostě Večerník nemohl chybět.

I protože se jeho některé písničky staly hity. Matfyzák na disku, Mám doma kočku nebo Co z tebe bude znějí běžně z rádia. Známá je i píseň V lese, kde si s velkou nadsázkou zoufá nad nudou a nedostatkem signálu. „Já tam taky byl a pak jsem napsal písničku, že už tam nepůjdu. Následně přišel covid a nedalo se jít pomalu jinam než právě do lesa,“ vtipkoval před prostějovským publikem. Ostatně i pandemie koronaviru se ukázala jako velice vděčný námět na písně. Pokáč patřil k prvním umělcům, kteří o ní vážně i nevážně pojednávali.

Celkově se koncert nesl ve veselém duchu. Umělec si dělal srandu ze sebe, nedostatku vlasů a zase ze sebe. K normálnímu chování navíc přidává povětšinou normální texty o věcech ze života. Příkladem budiž hraní na počítači, pořízení domácího mazlíčka nebo cesta na poštu. „Je to velmi vzdělaný člověk, s rozhledem. Navíc neměl žádné speciální požadavky, choval se úplně normálně. Zažila jsem i rádoby hvězdy, to ale není jeho případ,“ poznamenala na jeho adresu za pořadatele Martina Drmolová, produkční, programový a kulturně výchovný pracovník Kulturního klubu Duha.

Pokáč nakonec zahrál něco málo přes hodinku. Na samý konec si nechal vzpomínku na country zpěváka Františka Nedvěda, který letos zemřel. Procítěně zazpíval jeho píseň Stánky, čímž si definitivně získal srdce přihlížejících. A podobně jako po každé písni sklidil v závěru veliký aplaus. „Nikdy předtím jsem na Pokáči naživo nebyla, tohle byla premiéra. Bylo to super. Nejradši mám písničku Matfyzák na disku,“ prozradila Večerníku jedna z mnoha divaček Gabriela Čeplová. Písničkáři Janu Pokornému se navíc povedlo to, co mnoha umělcům nikoli, zaujal přítomné napříč generacemi. „Vím, že má i starší posluchače. Víc mě tedy překvapilo, kolik dorazilo těch nejmladších, dětí od deseti let nahoru. Navíc písničky i znaly a zpívaly je. To jsem upřímně nečekala,“ poznamenala Drmolová.

„Když tak hrajeme v Prostějově, musím říct, že já mám moc rád písničkáře Záviše. A ten má písničku V Prostějově v jednom domě. Já bych si s ním rád zazpíval právě v tom jednom domě, o kterém on zpívá. To by se mi líbilo,“ vyjádřil se na rozloučenou Jan Pokorný, který Večerníku poskytl exkluzivní rozhovor. Najdete jej v jednom zářijových čísel.