Kapely přicházejí a odcházejí, Marasd zůstává. I tak by se dalo shrnout uplynulých třicet let na naší hudební scéně. Původně konická rocková kapela, která se téměř od svého vzniku věnuje i vlastní tvorbě, oslaví tento pátek 10. září od 19:00 hodin tři dekády své existence velkolepým koncertem v zámeckém parku v Konici. Při této příležitosti jsme se rozhodli trochu ohlédnout za její historií a představit i její současnost.  

 

Kapela Marasd svým názvem odkazuje na marast, do něhož není radno šlápnout. Skupina se začala formovat v roce 1990 v Konici. Vznikla po rozpadu legendární skupiny Merkur, na jejíchž základech vybudovala i část svého původního repertoáru. Vystupovat začala v březnu 1991. Po roce došlo ke klíčové personální změně, když na post kytaristy nastoupil Víťa Křivánek, který v ní jako kapelník působí dodnes.

Marasd se za svoje působení může těšit několika úspěchy. Její druhé autorské album Nesmíš všechno vážně brát bylo pokřtěno „Maťo“ Ďurindou na společném vystoupení s Tublatankou v závěru roku 1995. Titulní píseň z tohoto alba zaznamenala vítězství v hitparádě Sosákova pětka na tehdejší TV Premiéra, zdárně si vedla i v hitparádě ESO na TV Nova či v tehdejší hitparádě ČT – Medúza.

Kapele se nevyhnula ani celá řada krizí, nedlouho po křtu třetího alba Den je král došlo k názorovým neshodám, po nichž se dokonce rozdělila na dvě části. Po více jak roce se však skupina na jaře 2003 dala opět dohromady. Nyní ji každoročně mohou její věrní fanoušci mimo jiné slyšet na oblíbené přehlídce Legendy se vrací v zámeckém parku v Konici.

„Ke třicátému výročí jsme se rozhodli všem, kteří nám zůstávají věrní, nabídnout hned tři novinky. První z nich je páteční koncert, na němž pokřtíme reedici našeho zřejmě nejúspěšnějšího alba Nesmíš všechno vážně brát, jehož původní skladové zásoby jsou již delší čas vyprodány. Během akce rovněž zazní písně ze zbrusu nového alba. O autorství písní se tentokrát postarali hned tři členové kapely,“ nechal se slyšet kapelník Víťa Křivánek, s nímž v dohledné době přinese Večerník obsáhlejší rozhovor.