Již osmadvacátým ročníkem pokračuje festival příznačně zvaný Prostějovské dny hudby. Minulé úterý 14. září byl zahájen v sále Základní umělecké školy Vladimíra Ambrose kytarovým recitálem Pavla Steidla. A Večerník byl u toho!

Kytarový recitál Pavla Steidla návštěvníkům nabídl nevšední zážitek. Před zraky přítomných stanul pouze kytarista a jeho hudební nástroj. Hrou se postaral o úchvatnou atmosféru, její poslech vzbuzoval velmi příjemné pocity, emoce, navozoval myšlenky… Hudební kritikou je označován za vynikajícího českého interpreta a představitele současného kytarového repertoáru, přestože v současné době žije a pracuje v Nizozemí.

Již v roce 1982 se stal vítězem soutěže Radio France de Paris. Tento úspěch mu definitivně otevřel cestu k budování mezinárodní kariéry. Koncertoval ve více než třiceti zemích světa, za všechny snad jen Kanada, Kuba, Španělsko, Polsko, Rakousko, Japonsko, Austrálie či Guatemala. Kytarový virtuóz představil skladby velikánů jako Johann Kaspar Mertz, Ferdinando Carulli či Niccolò Paganini.

Na uznávaného kytaristu se přišli podívat lidé z řad veřejnosti, ale i studenti konzervatoře. „Pana Steidla jsem neznala, ale skladby se mi líbí, akorát jsem tady byla se dvěma malými dětmi, tak to bylo náročné, aby vydržely v tichosti sedět hodinu bez přestávky,“ komentovala koncert návštěvnice Jana. „Jsme spokojeni, moc se nám recitál líbil. Jsme studenti z kroměřížské konzervatoře a přijeli jsme načerpat inspiraci. Přestože pana Steidla známe, tak musíme říct, že dokáže překvapit. Hlavně víme, že máme ještě co dohánět,“ zasmál se student Němeček.

Prostějovské dny hudby 2021 pokračují i v tomto týdnu. V úterý 21. září proběhne v Kostele sv. Petra a Pavla varhanní koncert Ondřeje Múčky, o den později zahraje klavírní recitál Sára Medková a v neděli 26. září je na programu koncert pěveckého sboru Nota Bene, a to opět v Kostele sv. Petra a Pavla.