Věříte v pevnost rodinných vazeb, sílu dlouholetého přátelství a důležitost životních rozhodnutí? Pokud ne, pak by vás o tom všem snad přesvědčila posmutnělá komedie Housle, která byla uplynulý pátek 8. října k vidění ve zcela zaplněném Městském divadle v Prostějově.

Spolu s ní do krásně zrekonstruovaného divadla dorazili nejen herci Pavel Liška a Jiří Langmajer, čímž byl po roční přestávce zahájen další ročník přehlídky Aplaus. Její letošní druhý kus s Miroslavem Donutilem v hlavní roli ovšem musí být přesunut na jiný termín, pokračuje se tak až v pátek.

Divadelní hra Housle o dvou bratřích pohybujících se na okraji společnosti, jimž naději do života přinese milionový nález drahocenného hudebního nástroje, mohla klidně nést podtitul „Návrat Návratu idiota“. Stejně jako ve skvělém filmu režiséra Saši Gedeona se i v tomto případě v hlavních mužských rolích sešli herci Jiří Langmajer a Pavel Liška. Pozoruhodné přitom bylo, že zpodobňovali typově stejné postavy jako ve filmu, který měl premiéru již před 22 lety.

Jiří Langmajer se i tentokrát představil v roli drsného muže, který si rozhodně není tak jist sám sebou, jak se o tom snaží přesvědčit své okolí, a Pavel Liška se zase převtělil do mentálně lehce zaostalého muže, který skutečnost kolem sebe vnímá s dětskou bezprostředností, čímž dráždí, ale zároveň pozitivně ovlivňuje všechny kolem sebe. Zejména druhému jmenovanému se jeho herecká kreace vydařila skutečně na výbornou, člověk mu po celou dobu fandil a občas jej snad i na tu dálku měl chuť pohladit. Oběma výrazným hereckým osobnostem pak sekundoval principál divadla Ungelt Milan Hein v roli stárnoucího muže, jemuž se téměř nic v životě nepodařilo, a navíc jej trápí jedno strašlivé tajemství...

Publiku se inscenace líbila a na závěr ji ocenilo solidním aplausem.

„Překvapilo mě, kolik bylo v této jinak chytře napsané hře někdy až zbytečných vulgarismů. Ale ty se u chudých mládenců protloukajících se světem, jak to jen jde, daly celkem pochopit. Herci se opravdu snažili, ačkoliv skoro celou dobu vlastně „jen“ mluvili. Obzvláště Pavel Liška poté, co mu v úvodu na chvíli vypadl text, předvedl opravdu skvostný a soustředěný výkon. Jsem rád, že režisér herce nenutil do nějakého pitvoření, i když musím přiznat, že jsem se určitě nezasmál tolik, kolik bych u komedie očekával,“ zhodnotil představení Martin, jeden z diváků.

Divadelní Aplaus 2021 je možné pořádat díky spolupráci Městského divadla s marketingovou společností TK PLUS a za podpory Statutárního města Prostějov. Generálním partnerem přehlídky je pak společnost Micos Telcom, která do divadla pozvala řadu svých zaměstnanců. „Jsem rád, že se do Prostějova opět podařilo pozvat herce, jejichž umění určitě přesahuje hranice nejen Prahy, ale i České republiky,“ pochvaloval si na úvod představení šéf TK PLUS Miroslav Černošek, který však o přestávce společně s ředitelkou divadla přítomným divákům zvěstoval mnohem méně příznivou zprávu. „Miroslav Donutil je nemocný, trápí jej vysoké teploty a kašel. Kvůli tomu je ohroženo představení Smrt obchodního cestujícího, které bylo naplánované na pondělí 11. října,“ upozornila všechny přítomné Jana Maršálková. O den později se informace potvrdily. „Ano, představení je odloženo na neurčito. Určitě budeme jednat o náhradním termínu.“

A tak k představení s pořadovým číslem dvě dorazí v pátek 15. října Moravské divadlo Olomouc, které s Vendulou Novákovou v hlavní roli sehraje hru Sluha dvou pánů.

 

 

40 letak aplaus