S respirátorem, potvrzením o prodělaném testu, koronaviru nebo očkování. A všude pach dezinfekce. S tím vším nyní už klasicky musí počítat návštěvníci kulturních stánků. Organizace však zároveň strádají. Ač nejsou zavřené, nebo není omezená kapacita jako loni, i tak je v současné době trápí úbytek diváků.

„Od 1. listopadu registrujeme menší zájem jak o kino, tak o kinokavárnu,“ uvádí ředitelka kina Metro 70 Barbora Prágerová. Může zde být souvislost s tím, že se nově neproplácí testy? „Těch faktorů může být víc. Korelace neznamená kauzalitu. Pokles je vlastně patrný už koncem října, nicméně zbytek předchozího měsíce byl nadprůměrně dobrý,“ poznamenala ředitelka.

Situace je horší i u divadla. V minulosti klesl zájem o předplatné, i nyní sčítají herci ztráty. „Ale nemáme ještě možnost posoudit, jaký dopad bude mít neproplácení testů. Od té doby jsme hráli jen dvě představení,“ konstatuje ředitelka prostějovského divadla Jana Maršálková. Potvrdila přitom, že lidí chodí do divadla celkově méně. „Trpíme úbytkem diváků. Většina z nich jsou abonenti, ale zaznamenali jsme nižší doprodej. Navíc je Prostějov teď ohledně koronaviru nejhorším regionem v zemi. Lidi se tak možná i bojí nákazy nebo jsou v karanténě,“ soudí Maršálková.

S horšící se situací přitom kulturním organizacím hrozí další, již třetí nucené uzavření.