Tradiční doprovodný program k rozsvícení vánočního stromu v Otaslavicích zrušili, ostatně stejně jako v dalších obcích. K vidění však byla alespoň jedinečná výstava fotografií, kde se mohl každý z návštěvníků podívat, jak vypadá vánoční atmosféra v různých evropských městech objektivem místního rodáka a fotografa Pavla Doláka. Kromě fotografií byla pro návštěvníky připravena i videoprojekce nejhezčích měst a v malém sále místní sokolovny nescházel ani betlém, který propojil důležitá místa v obci s vánoční tematikou.

 

Výstava probíhala po celé odpoledne první adventní neděle a nechyběl u ní ani autor Pavel Dolák, který k fotografiím rád přidal i pár osobních vzpomínek pro zvídavé návštěvníky. „Dokud to ještě bylo možné, tak jsem po vánočních atmosférách různých měst rád jezdil. Má to své kouzlo a je velice zajímavé sledovat, jak to dokáže být všude různorodé. Mně osobně se třeba velmi líbila výzdoba v Itálii, ať už se jednalo o Milán, nebo Řím,“ prozradil autor, který kromě Itálie navštívil také Španělsko, Německo, Rakousko a řadu dalších zemí.

Pro návštěvníky bylo připraveno i malé kino, kde se mohli na židlích usadit a podívat se i na videoprojekci, která byla představena hned ve třech variantách. Pro nejmenší byla k dispozici také vánoční křížovka a následná cukrovinka za splnění úkolu. Atmosféru fotografií ještě umocňovala vánočně laděná hudba. 

Velkým lákadlem byl také „Metlařské“ betlém, jenž všichni návštěvníci obdivovali. „Chtěli jsme vytvořit něco, kde spojíme vánoční atmosféru s krásami naší vesnice, a myslím, že se to opravdu podařilo. Celá tato výstava je zajímavá a poutavá. I fotografie na člověka dýchnou tu krásnou sváteční atmosféru,“ doplnil starosta obce Marek Hýbl.