První výstava nového roku Muzea a galerie v Prostějově začne již tento čtvrtek, kdy je na programu vernisáž výstavy Rozhraní. Jedná se o společnou výstavu Zbyňka Janáčka a Miry Macíka, kteří představí různá grafická díla i s jejich přesahy. Výstavu pak bude možné navštívit až do konce února.

Profesor Zbyněk Janáček je od roku 2016 vedoucím ateliéru Grafiky na katedře Grafiky a kresby Fakulty umění v Ostravě, kde dříve zastával i funkci děkana. V roce 2013 získal cenu Vladimíra Boudníka, která je udělovaná za nejvýraznější přínos v oboru významným grafikům za celoživotní dílo. V roce 2017 byl jmenován profesorem v oboru Výtvarného umění na Akademii výtvarných umění v Praze. Působí také jako člen Sdružení českých umělců grafiků Hollar, Umělecké besedy, Klubu konkretistů a sdružení Q. Nyní se svým grafickým uměním dorazí i do Prostějova.

Jeho kolegou, který společně s Janáčkem bude svá díla prezentovat, je Mira Macík. Absolvent ateliéru Grafiky na Katedře grafiky a kresby Fakulty umění Ostravské univerzity a žák právě Zbyňka Janáčka. Ve své tvorbě se zajímá především o techniku serigrafie a tvoří koláže. V současnosti působí jako kurátor Telegraph Gallery a Galerie současného umění v Prostějově.

Vernisáž je na programu ve čtvrtek od 17.30 hodin a široká veřejnost bude moci tuto grafickou výstavu navštívit až do 28. února.

 

KDY: ČTVRTEK 27. LEDNA 2022, 17:30 HODIN

KDE: MUZEUM A GALERIE, NÁM. T. G. MASARYKA 2, PROSTĚJOV