Musíte mít hodně dobrodružnou povahu i duši, abyste dokázali něco takového jako prostějovský rodák Robert Vysloužil (na snímku). Do svých dvaceti let to byl, dá se říct, běžný mladý muž, ničím zásadním nevybočující z takzvaného normálu. Potom však nechal dosavadní všední život daleko za sebou, vyrazil do světa.

A teď je jedním z nejlepších českých surfařů i členem národní reprezentace v tomto na poměry České republiky exotickém sportu, který má před sebou mistrovství světa v Salvadoru. Osmadvacetiletý vyslanec hanáckého města tam bude hájit barvy tuzemska, ale ještě než do Střední Ameriky odcestoval, věnoval Večerníku hodinu trvající poutavé vyprávění. Rozdělili jsme jej na tři díly, dnes vám přinášíme ten úvodní.

* Původně jste byl hokejistou. Jaká byla vaše kariéra?

„Ano, hokej jsem hrál hned od přípravky, už od nějakých čtyř let. Celou kariéru jsem nastupoval za Prostějov a prošel všemi jeho mládežnickými kategoriemi, a to od žákovských přes dorostenecké až po juniorskou. Většinou jsme hrávali druhou nejvyšší českou soutěž, byla to velice slušná úroveň. Po dodělání střední školy jsem pak hokej začal kombinovat s prací a čím dál víc cítil, že tohle pro mě asi není úplně ono. Až jsem se jednou ve dvaceti letech rozhodl seknout s prací i s hokejem a vyrazit do světa. Sport mě přestal tolik bavit, měl jsem krizi, chtěl nějakou větší změnu, zkusit něco nového. A já jsem vlastně odmala snil o tom, že jednou zkusím žít i pracovat v cizině.“

* K tomu se hned vrátíme, ale zajímá mě, kde jste studoval?

„Na umělecké střední škole Art Econ se zaměřením na grafiku. Tu jsem vystudoval, ale potom se už nikdy nedostal k tomu v daném oboru pracovat. Původně jsem chtěl, i po přestěhování do Anglie, bavilo mě to. Jenže když jsem pár let dělal něco jiného a grafice se vůbec nevěnoval, tak mi v ní trochu ujel vlak. Tenhle obor se rychle vyvíjí, a jakmile z vlaku vystoupíte, hned je o spoustu zastávek dál. A naskočit do něj zpátky už moc nejde. Přitom grafiku lze dělat on-line, ať jste kdekoliv, což by mi přesně vyhovovalo. Proto mě trochu mrzí, že možnost pracovat v oboru, který jsem vystudoval, je asi definitivně pryč.“

* Pojďme zpátky k vašemu opuštění České republiky. Kam jste vyrazil?

„Do Anglie, kde jsem nejdřív zkoušel různé práce na různých místech, do toho dost cestoval. Až jsem se uchytil jako číšník a barman. Měl jsem přitom jasný cíl vydělat si dost peněz na exotickou dovolenou někde, kde bych si splnil svůj velký sen vyzkoušet surfování. Chtěl jsem se to naučit, proto první větší obnos vydělaných peněz padl na měsíční pobyt na Srí Lance. Bylo mi jednadvacet, když jsem tam poprvé přiletěl.“ (úsměv).