Tahle sezóna mu zatím vychází. S čtyřmi křížky na krku vynechal pouze jediné utkání a patří nadále k pilířům zadních řad. Kapitán Aleš Schuster (na snímku) se v jednom utkání musel obejít bez nového zkušeného parťáka na stoperu, ale celkově se kvalita defenzivní práce v průběhu podzimu viditelně zlepšuje. Výsledkem jsou přibývající body i výborné individuální hodnocení brankáře Muchy.

* Pojďme si shrnout zápasy od poslední reprezentační přestávky, hrály se už s novými trenéry, jak je hodnotíte?

„Myslím, že je na mužstvu vidět stálý progres, dostáváme méně branek, přibyly body. Škoda zápasu v Táboře, kde to z naší strany byl herně dobrý zápas, škoda standardky, mohlo to být ještě lepší. Ale je to třeba takhle brát, v dalších zápasech se nám to třeba zase vrátilo.“

* Ve dvou zápasech po sobě padla v obraně červená karta. Jak velký je to zásah do defenzivní činnosti?

„Každá červená karta je zásahem do obrany. V Táboře padla až na konci, takže na utkání neměla žádný vliv. Doma s Líšní se můžeme akademicky bavit, jestli bychom hráli v plném počtu lépe, nebo ne, nakonec jsme aspoň ten bod vyválčili. Problémem je oslabení mužstva do dalších zápasů, Luba Machynek vyfasoval tři zápasy, ale s tím se musíme vypořádat.

* Po vychytané nule proti Žižkovu se brankář Mucha posunul mezi nejúspěšnější brankáře, zlepšila se podle vás defenziva týmu?

„Zápas, kdy se podaří uhrát vzadu nula, je výsledkem obranné práce celého mužstva, gólman je v takovém případě samozřejmě nejvíc vidět. Filip vychytal další nulu a propracoval se ve statistikách tam, kam oprávněně patří. Jakmile nedostáváme tolik branek, je to hned znát na výsledcích a body přibývají. Naposledy odcházeli do ligy všichni trenéři, v zimě by mohl zase nějaký hráč, kdo ví?“ (úsměv)

* Jaké jsou cíle do zbytku podzimní sezóny?

„Teď se musíme připravit na poslední dva zápasy, během reprezentační pauzy jsme potrénovali a podzim chceme završit úspěšně. Podle klubového předsedy Františka Jury je v posledních třech zápasech reálných sedm bodů. Začali jsme slušně, máme tři, takže do toho jdeme, abychom tuto vizi naplnili.“

* Varnsdorf není z hlediska vzdálenosti populární, rezerva Sparty vás v Praze docela vyškolila, jak si na tyto soupeře věříte?

„Do Varnsdorfu, kam je hodně nepříjemné cestování, jedeme už den dopředu, takže v tomto smyslu by neměl být problém. V posledních zápasech jsme ve Varnsdorfu body uhráli, což budeme chtít potvrdit. A béčku Sparty máme co vracet, víc k tomu asi není co dodat.“ (úsměv)