Dalo se to čekat, ale přišlo to opravdu rychle. Zatímco první cukrárna AIDA vydržela na náměstí E. Husserla dlouhých 26 let, fungování její stejnojmenné nástupkyně trvalo zhruba půl roku. Důvodem jsou nepochybně dluhy provozovatelů, jimiž jsou bratři Refet a Mesut Halimi. Velmi krátké nohy přitom měly lži o tom, že cukrárnu má vést někdo jiný než právě zadlužení makedonští podnikatelé tureckého původu. Prostor na náměstí E. Husserla tak po čase opět zeje prázdnotou.
Mnoho let byla AIDA synonymem pro kvalitní zákusky a výbornou zmrzlinu. Jenže postupem času začalo prostějovské podnikání rodiny Halimi upadat. Vše vyvrcholilo v roce 2017, kdy kvůli neplacení nájmu musela po dlouhých 26 letech cukrárnu na náměstí E. Husserla zavřít. Rodině zůstal podnik v samotném centru Olomouce, provázela ho však hrozivá pověst, a to kvůli otevřeným podvodům vůči zákazníkům. Nikoho tedy nepřekvapilo, když po pár letech rovněž ukončil svoji existenci.
Nečekaný comeback
O to větší poprask způsobilo to, když se loni bratři Halimi vrátili do Prostějova, aby se zde pokusili oživit zašlou slávu cukrárny AIDA. Z veřejně dostupných zdrojů však vyplývalo, že jsou na ně stále vedeny desítky exekucí, přičemž dluží i lidem z Prostějova. Dle některých bývalých zaměstnanců za tím stály i jejich časté návštěvy v nedalekém.
Při naší loňské návštěvě se nám podařilo jednoho z bratrů kontaktovat, při rozhovoru neustále odkazoval na to, že současnou AIDU už vede někdo docela jiný. „Nepleťte si ten AIDA a ta AIDA! Tyto dva podniky nemají vůbec nic společného, majitelem je někdo úplně jiný, já jsem tady jako zaměstnanec ve zkušební době,“ opakoval neustále dokola jeden z bratrů Halimi s tím, že s novým podnikem opravdu nemá „skoro“ nic společného. To však nepochybně nebyla pravda.
AIDA opět zatáhla závěsy
Nyní už bychom ho na daném místě nezastihli. Cukrárna AIDA na náměstí E. Husserla zatáhla závěsy. A to doslova, skrze prosklenou výlohu dovnitř už není vidět kvůli dlouhé splývavé látce. Na dveřích visí stručné oznámení „zavřeno“. „Už je to zavřené nějaký čas. Nedivím se, že zkrachovali. Ze začátku se tam občas hosté objevili, ale po pár týdnech maximálně měsících se to vylidnilo a už tam nikdo nechodil,“ prozradil nám v průběhu uplynulého týden jeden z Prostějovanů, který kolem cukrárny AIDA každé ráno chodí do zaměstnání.
Peníze skončily v automatech
Cukrárna AIDA přitom byla obnovena jen pár metrů od místa, kde její provozovatelé v minulosti dlužili spoustu peněz za nájem. Tyto pohledávky by však dle informací Večerníku měly být víceméně splaceny. Nicméně pachuť po způsobu provozování podniku byla v Prostějově stále živá. „K zákuskům se v AIDĚ podávala voda točená z kohoutků do originálních petek, kterou vydávali za neperlivou vodu značky Bonaqua. Takto získané peníze pak majitelé prohráli v automatech, což mi potvrdilo několik tehdejších zaměstnanců,“ vyjádřil se například Bohumil Z.