Dnes je čtvrtek 20.3.2025, svátek slaví Světlana
Banánový chlebíček je rychlou svačinkou z hrnku
Foto Krystýna Bohatová

Chcete si dopřát něco sladkého, ale nechce se vám čekat, než se chlebíček upeče v troubě? Máme pro vás skvělé řešení! Vyzkoušejte recept na bleskový banánový chlebíček, který si připravíte v hrnku za pouhé 2 minuty. Tato varianta klasického moučníku vás překvapí svou jednoduchostí a báječnou chutí. Stačí jen pár základních surovin, jež určitě najdete ve své kuchyni, a za chvilku si pochutnáte na nadýchaném chlebíčku s vůní banánů a vanilky. Pojďme se ponořit do tajů přípravy tohoto bleskového dezertu, který si zamilujete vy i vaše děti.

Koncept přípravy dezertu v hrnku pochází z Ameriky, kde se stal hitem především mezi studenty na kolejích. Ti ocenili možnost připravit si sladkou dobrotu i bez trouby, pouze za pomoci mikrovlnky. Postupně se tento trend rozšířil do celého světa a vznikla řada variací na hrníčkové dezerty od dortů přes muffiny až po crumble.

Banánový chlebíček z hrnku si zachovává klasické ingredience jako mouku, vejce, cukr a samozřejmě banány. Právě ty dodávají moučníku přirozenou sladkost, vláčnost a nezaměnitelnou chuť. Banány také obsahují řadu prospěšných látek jako draslík, hořčík nebo vitamíny skupiny B. Konzumace zralých banánů má pozitivní vliv na trávení, srdce a kosti.

Banánový chlebíček z hrnku – recept

Potřebujeme 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce třtinového cukru, ½ lžičky kypřicího prášku, špetku soli, 1 vejce, 1 lžíci polotučného mléka, 1 lžíci slunečnicového oleje, ¼ lžičky vanilkového extraktu, 1 zralý rozmačkaný banán.

V misce smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Důkladně promíchejte metličkou, aby se suché ingredience spojily. V jiné misce rozmačkejte vidličkou zralý banán na kašičku. K banánové kaši přidejte vejce, mléko, olej a vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte. Mokrou směs přilijte k suchým ingrediencím a zlehka zapracujte, aby nevznikaly hrudky. Těsto by mělo být hladké a lesklé. Těsto přelijte do většího hrnku vhodného do mikrovlnky. Hrnek by měl být zaplněný maximálně do 2/3 objemu. Vložte hrnek do mikrovlnky a pečte na vysoký výkon (800 W) po dobu 90 sekund. Pokud je třeba, prodlužte interval po 10 sekundách, dokud není chlebíček upečený. Povrch by měl být suchý a při dotyku pružný. Hotový chlebíček nechte 1 až 2 minuty vychladnout a poté vyklopte na talířek. Ozdobte kolečky banánu, arašídovým máslem nebo oblíbenou polevou.

 

Servis nejen pro ženy najdete v tištěném vydání ze dne 10. března 2025