Dnes je čtvrtek 1.5.2025, svátek slaví Svátek práce
Uvařte si sedmikráskový  sirup plný jarních vitamínů
Foto Krystýna Bohatová

Sedmikráska obecná, jinak také sedmikráska chudobka (Bellis perennis), je bylina, která kvete bílo-růžovými kvítky. V lidovém léčitelství se používala pro hojení ran a také pro své protizánětlivé účinky. Vychutnat si ji můžete v čaji nebo třeba v sirupu, který vám uchová vitamíny na celý rok.

Budete potřebovat 500 květů sedmikrásek (odpovídá 2 velkým hrstem), 500 ml horké vody, 500 g cukru krystal, 1 bio citron, 1 malý panák rumu.

Natrhejte si zhruba 500 květů sedmikrásek. Nesbírejte je v blízkosti prašných cest a také si dávejte pozor, abyste netrhali květy v chráněných oblastech. Doma květy propláchněte vodou, poté je vložte do hrnce a zalijte 500 ml horké vody. Přidejte pokrájený omytý bio citron, zakryjte pokličkou a nechte 24 hodin macerovat na chladném místě. Mezitím se do vody uvolní vitamíny a aroma sedmikrásek, což je pro voňavý sirup žádoucí. Po 24 hodinách tekutinu přes plátýnko přelijte do hrnce a sedmikrásky vymačkejte.  Přidejte do hrnce 500 g cukru krystal a pomalu míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte tekutinu k varu a jen krátce povařte, zhruba 3 až 5 minut. Do sirupu nalijte panák rumu pro sterilizaci, a ještě horký jej plňte do čistých sklenic.

Pokud víte, že sirup spotřebujete do týdne nebo dvou, uchovávejte ho v lednici. Pokud však chcete, aby vám vydržel déle, zavařte ho při 80 stupních po dobu 20 minut.

 

Tématickou stranu Večerníku najdete v tištěném vydání ze dne 17. března 2025