Zapomeňte na nudné vaření květáku ve vodě nebo složité obalování jednotlivých růžiček. Tohle je recept, který vás naučí péct květák vcelku s neodolatelnou křupavou krustou z másla, česneku a parmazánu. Během pouhých 40 minut se z obyčejné zeleniny stane hvězda vašeho stolu. Jednoduchá příprava, minimální nádobí a maximální chuť.
Věděli jste, že květák byl ještě před pár desetiletími považován za luxusní zeleninu? V 16. století si ho mohli dovolit jen ti nejbohatší a pěstoval se výhradně pro královské dvory. Dnes je naštěstí dostupný každému a stal se skutečnou hvězdou moderní kuchyně. Od květákových steaků přes pizza těsto až po falešnou rýži, tato zelenina umí všechno. Jenže někdy je ta nejjednodušší cesta ta nejlepší. A právě pečení květáku vcelku je důkazem, že méně je někdy více. Žádné krájení, žádné obalování, žádné fritování. Prostě celou hlávku naložíte do voňavé směsi, strčíte do trouby a necháte pracovat teplo.
Proč je květák superpotravinou
Květák patří mezi brukvovité zeleniny, stejně jako brokolice nebo zelí. Obsahuje neuvěřitelné množství vitamínu C – jedna porce pokryje až 80 procent denní doporučené dávky. Co je ale ještě zajímavější, květák obsahuje sloučeniny zvané glukosinoláty, které mají protirakovinné účinky.
Pečený květák vcelku – recept
Potřebujete 2 ks menšího květáku, 3 polévkové lžíce másla, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 kávovou lžičku sušeného oregana, 1 kávovou lžičku sušené bazalky, 50 g parmazánu, sůl podle chuti.
Zapněte troubu na 180 °C a nechte ji rozehřát. Mezitím si připravte zálivku, v misce rozpusťte máslo a smíchejte ho s olivovým olejem. Přidejte prolisovaný česnek, oregano, bazalku, špetku soli a nastrouhaný parmazán. Všechno pořádně promíchejte, až vznikne hustá voňavá směs. Z květáků opatrně otrhejte všechny zelené listy. Květáky otočte košťálem nahoru a ostrým nožem ho vyřízněte. Snažte se proniknout jen tak hluboko, aby se košťál uvolnil, ale růžičky zůstaly pohromadě.
Květáky položte na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací misky a potřete jejich povrch připravenou zálivkou. Nezapomeňte na spodní část a snažte se dostat směs i mezi jednotlivé růžičky. Vezměte kus pečicího papíru, zmačkejte ho, krátce namočte pod tekoucí vodou a lehce vyždímejte. Tento vlhký papír položte přímo na květáky, díky vlhkosti k nim přilne a vytvoří parní prostředí, které zajistí rovnoměrné propečení. Vložte do trouby a pečte 30 až 40 minut podle velikosti květáků.
Po uplynutí doby pečení opatrně sundejte papír (pozor na horkou páru!), květáky potřete zbytkem zálivky, která vám zůstala v misce, a vraťte je do trouby ještě na 5 minut. Tím vznikne krásná zlatavá krusta.
Servis nejen pro ženy najdete v tištěném vydání ze dne 7. července 2025.