Epidemie koronaviru je nyní na ústupu, ale v Poslanecké sněmovně to v posledních dnech vřelo kvůli pandemickému zákonu. Ten už komora jednou schválila, ale neprošla s ním u senátorů, kteří její návrh zamítli. Poslanci se ale jejími případnými změnami nezabývali a nakonec se jim podařilo názor Senátu přehlasovat. Zákon svým podpisem ještě musí stvrdit prezident Miloš Zeman, který svůj podpis přislíbil.

Novela pandemického zákona vzbudila velkou diskusi nejen v Poslanecké sněmovně, kde se o ní před prvním hlasováním diskutovalo také řadu hodin, před druhým hlasováním dokonce 37 hodin, ale i ve společnosti, kde řada občanů šla vyjádřit svůj nesouhlas.

V případě, že by se novelu nepodařilo schválit, by pandemický zákon přestal 1. března platit a vláda by tak nemohla vydávat jakákoliv plošná opatření, pokud by nevyhlásila nouzový stav. K přehlasování Senátu potřebovali poslanci většinu hlasů, tedy 101 a více. Pro nakonec bylo 104 zákonodárců.

Co se novelou pandemického zákona mění?

S novelou pandemického zákona bude moci vláda i nadále vydávat plošná opatření, která by v případě podzimní vlny byla nutná. Bez něj by je mohla vydat až při nouzovém stavu, kterému se vláda chtěla vyhnout. Platnost pandemického zákona měla být schválena na neurčito, nakonec se však rozhodlo, že její schválení bude platit pouze do konce listopadu. Před koncem roku se tak dá očekávat další tvrdé jednání.

Dalším důvodem k přijetí normy byly dnes ministerstva také Bez něj by si lidé v současné chvíli nemohli své certifikáty stahovat z centrální databáze. V Česku sice nyní už povinnost prokazovat se certifikáty skončila. Při cestování do určitých zemích jsou však nadále třeba.

Testování ve firmách, školách či zdravotnických službách jsou dalším bodem, které by vláda bez pandemického zákona nemohla vyhlásit. Ač testování ve školách a firmách nyní končí, ve zdravotnických zařízeních či domovech seniorů by mělo platit nadále minimálně první dva březnové týdny. Pokud by se pandemický zákon nepodařilo schválit, vláda by řešila zavedení nouzového stavu.

S novelou vyjádřila nesouhlas opozice i Senát

U opozice ani Senátu však vláda pochopení nenašla a řešila se u něj řada problémů. Podle ministra zdravotnictví ale upravit zákon dle námitek senátorů nelze stejně jako jen prodloužit současné znění, protože by to znamenalo, že v něm zůstanou či naopak přibydou opatření, která jsou v rozporu se zákonem. Novela je v souladu s výtkami správního soudu.

Část poslanců tvrdě kritizovala kompletní pandemický zákon, především se jednalo o opoziční SPD, která se podle slov jejího šéfa chystá tuto novelu napadnout u soudu.

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 21. února