Psal se začátek března roku 2020, kdy svět začal ze všeho nejvíce řešit narůstající případy výskytu koronaviru. Postupně se dostal z Číny do Evropy a následně celého světa. Nastupující jarní měsíce pak byly nákazou silně ovlivněny a situace eskalovala i během dalších dvou chladnějších období. Znamenalo to řadu vyhlášek a nařízení, na které do té doby nebyl nikdo zvyklý. Během první vlny pandemie bylo dění ve státě ochromeno a v prvním týdnu měsíce září 2020 se Česká republika zařadila mezi nejhůře zasažené země Evropy.

Jaro 2020

První vlnu pandemie na jaře roku 2020 Česká republika zvládla opravdu dobře a počty případů se V tuzemsku pohybovaly zprvu v řádu několika set. Rychlý nástup epidemie byl poznamenán kritickým nedostatkem ochranných pomůcek. Nouzový stav a plošné zákazy společně se stále teplejším počasím znamenaly, že jsme v první vlně byli mezi státy, které situace zvládly nejlépe na světě. Psal se přesně 13. březen roku 2020, kdy Česko poprvé vstoupilo do nouzového stavu a vláda v něm vyhlásila přísná opatření, která se dotkla obchodů, kulturních, společenských i sportovních akcí, od 16. března také volného pohybu osob. Tato opatření byla platná až do poloviny května, kdy se začala postupně rozvolňovat.

 

Léto 2020

Počet nakažených a nemocných začal opětovně narůstat během léta 2020, značným ohniskem nákazy (na počet obyvatel) bylo hlavní město Praha hojně navštěvované zahraničními turisty. V prvním týdnu měsíce září 2020 se Česká republika zařadila mezi nejhůře zasažené země Evropy co do počtu nově nakažených na milion obyvatel. Uzávěry ochromily od začátku října celou společnost, kulturu, vzdělání i sport.

 

Podzim a zima 2020/21

A nutno dodat, že právě v tomto období si Česká republika procházela tím nejhorším, co covid za dvouleté působení napáchal. Na konci září počet pacientů v nemocnicích poprvé překonal tisíc osob a od pátého října se do Česka vrátil nouzový stav, který už zavedl ministr zdravotnictví Roman Prymula, jenž vystřídal Adama Vojtěcha. Ve funkci vydržel jen měsíc, kdy jej po aféře na Vyšehradě nahradil Jan Blatný. Od 8. října se znovu zastavil kulturní, společenský i sportovní život. Od 28. října platil dokonce zákaz nočního vycházení. Po jednání vlády dne 10. prosince bylo oznámeno, že bude nouzový stav prodloužen do 23. prosince. Dne 27. prosince začalo očkování proti covidu-19.

Dne 1. ledna přibylo 3442 nových případů koronaviru, od 15. ledna byla spuštěna registrace na očkování pro starší osmdesáti let. Dne 22. února vláda přestala uznávat a doporučovat látkové roušky, od čtvrtka 25. února byl na veřejnosti a v uzavřených prostorách nutný respirátor. Dne 26. února byl opět nařízen tvrdý lockdown, kdy vláda omezila i pohyb osob mimo okresy, které hlídala policie. Od začátku března byly uzavřeny všechny školy, školky a velká část maloobchodů. Ve firmách se začalo plošně testovat.

 

Jaro 2021

Březen byl celkově ve znamení nejvyšší vytíženosti nemocnic co do počtu hospitalizovaných osob, kdy byla překročena hranice devíti tisíc pacientů, březen byl nejtragičtějším měsícem. V souvislosti s koronavirem zemřelo více než šest tisíc osob v ČR.

V dubnu se pak opět měnil post ministra zdravotnictví, kdy Jana Blatného vystřídal Petr Arenberger. Od 12. dubna poprvé od Vánoc opět došlo k rozvolňování opatření. Do škol se vrátili žáci prvního stupně a posledního ročníku mateřských škol pod podmínkou testování. Otevřena byla také část prodejen, zároveň skončil nouzový stav a s ním i zákaz cestování mezi okresy či zákaz vycházení mezi 21. až 5. hodinou.

 

Léto 2021

V květenu a červenu pokračovalo rozvolňování opatření. Otevřít mohla kadeřnictví, masáže a další kosmetické služby, od 17. května bylo povoleno otevřít zahrádky restaurací, rozvolnění se dočkaly i akce ve venkovních prostorech s maximální kapacitou 700 osob. 26. května přišla další škatulata na Ministerstvu zdravotnictví, byl odvolán Petr Arenberger, kterého posléze nahradil Adam Vojtěch. Poslední květnový den se otevřely i vnitřní prostory restaurací, wellness, sauny či bazény. Lidé se ale museli prokazovat negativním PCR testem, potvrzením o očkování či prodělané nemoci. V červnu byla zrušena povinnost nošení roušek během vyučování, v srpnu bylo rozhodnuto o opatřeních ve školách v podobě testování.

 

Podzim 2021

Září i říjen se nesly ve znamení nárůstu varianty delta. V říjnu se následně rozšířila povinnost nosit respirátory na hromadných akcích a pracovištích. Umožnilo se ale také zkrácení karantény po kontaktu s nakaženou osobou na sedm dní místo čtrnácti za předpokladu negativního PCR testu.

Těžkou podzimní zkoušku za sebou měl Olomoucký kraj i místní region při této vlně epidemie. Celý říjen a listopad na tom byl kraj i region nejhůře v celé republice a počty nových případů neustále rostly. Počty potvrzených případů i incidence na sto tisíc obyvatel v některých městech a obcích přesahovaly i trojnásobně další místa v republice. Prostějovsku se tak nevyhnuly všechny restrikce, které vláda nejprve zaváděla jen v rizikových okresech, než přišla celoplošná opatření a vyhlášení nouzového stavu, který opět nastal 25. listopadu.

 

Zima 2021/22

V prosinci byl zaznamenán pokles varianty delta, ale potvrzena mutace omikron, která se šířila daleko větší rychlostí, ale měla lehčí průběh. V nouzovém stavu přebírala agendu nová vláda a ministrem zdravotnictví se stal Vlastimil Válek.

Nová opatření se pak týkala varianty omikron. Zavedeno bylo povinné testování ve školách i firmách. Povinná karanténa byla zkrácena ze čtrnácti dnů na pět v případě bezpříznakového onemocnění. Vláda v lednu také zrušila povinné očkování pro osoby starší šedesáti let a vybrané profese, které odsouhlasila původní vláda Andreje Babiše.

Na konci ledna a začátku února dosahovaly počty nově nakažených až padesáti tisíc denně a v nejhorším období bylo v nemocnicích přes šest tisíc pacientů. Většina z nich však měla hladký průběh.

V únoru byla zrušena povinnost prokazovat se certifikátem o očkování či prodělané nemoci. Došlo i ke zkrácení doby platnosti certifikátů po dvou dávkách očkování, doba izolace byla naopak prodloužena z pěti dnů na sedm. Od 1. března jsou postupně rozvolňována opatření, přestávají platit předchozí omezení a nyní už platí pouze povinnost ochrany dýchacích cest v prostředcích hromadné dopravy a zdravotnických a sociálních službách.

 

Celková čísla ke covidu-19 v České republice

Počet potvrzených případů: 3 724 368

Počet osob s reinfekcí: 227 769

Počet vyléčených: 3 608 651

Počet úmrtí: 39 318

Počet vykázaných očkování: 17 454 639

 

Celková čísla ke covidu-19 v Olomouckém kraji

Počet potvrzených případů: 219 358

Počet vyléčených: 213 166

Počet úmrtí: 2 394

Počet vykázaných očkování: 910 245

 

Celková čísla ke covidu-19 na Prostějovsku

Počet potvrzených případů: 38 457

Počet vyléčených: 37 208

Počet úmrtí: 373