Z infekčního a dalších oddělení prostějovské nemocnice přicházejí dobré zprávy o počtech pacientů s covid-19. Jejich počet utěšeně klesá. Radost kazí jen fakt, že od začátku koronavirové pandemie na jaře tohoto roku už v nemocnici zemřelo devadesát pacientů nakažených covid-19. Aktuálně pak na zdejší jednotce intenzivní péče leží sedm pacientů ve velmi vážném stavu a tři z nich jsou napojeni na umělou plicní ventilaci.

V prostějovské nemocnici je aktuálně s onemocněním covid-19 hospitalizováno 56 osob, z toho 7 ve velmi vážném stavu. „Tři pacienti potřebují podporu umělé plicní ventilace. Od počátku pandemie na jaře až dosud zde zemřelo devadesát na koronavirus pozitivních pacientů. Jen pro porovnání, v celé České republice došlo na více než 8 700 úmrtí,“ sdělila Večerníku Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Dobrou zprávou je, že se situace v posledních týdnech i v prostějovské nemocnici zlepšuje. „Klesají jak celkové počty hospitalizovaných pacientů s covid-19, tak úmrtí. Lékaři nicméně apelují, aby lidé situaci nepodceňovali a chovali se stále zodpovědně. Nemocnice obnovila také plánované operační zákroky. Takže i řada stanic, které byly covidové, se vrací ke svému původnímu účelu,“ přidává Miloševská, které se Večerník v souvislosti s lepšící se situací zeptal, zda nemocnice uvažuje opět o povolení návštěv? „Velmi rádi bychom co nejdříve zmírnili všechna opatření, avšak o těchto záležitostech nemůže nemocnice rozhodnout sama. Tyto kroky musí být v souladu s nařízeními a doporučeními vlády a orgánů ochrany veřejného zdraví. V tuto chvíli tedy nedokážeme odhadnout, kdy bude možné znovu plošně povolit návštěvy,“ odpověděla tisková mluvčí a na závěr přidala ještě jednu čerstvou aktualitu z nemocnice. „Odběrové místo začalo v pátek odpoledne také testovat pedagogy antigenními testy, kdy výsledek je k dispozici do patnácti až dvaceti minut. Jednalo se o prvních několik zájemců a toto dobrovolné testování bude pokračovat až do osmnáctého prosince.“

 

Aktuální zpravodajství čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 7. prosince