Olomoucká arcidiecéze i další představitelé ostatních církví nyní finalizují termíny vánočních bohoslužeb v kostelích přímo v Prostějově i celém regionu. Podle zástupců církví se vánoční bohoslužby konat budou, ovšem rozpaky visí nad tím, v jakém rozsahu.

„Vánoční bohoslužby se určitě konat budou, ale nyní opravdu nejsem schopen říci, kolik návštěvníků jednotlivé kostely budou moci přijmout. Podle pondělního usnesení vlády je nyní s účinností od 3. prosince na bohoslužbách povolen takový počet účastníků, který v daném kostele nepřekročí 30 procent míst k sezení. Toto krizové opatření potrvá minimálně do dvanáctého prosince. Poté teprve uvidíme, jaká další opatření vláda vydá, a podle toho se samozřejmě zařídíme,“ uvedl Jiří Gračka, tiskový mluvčí olomouckého arcibiskupství.

Termíny vánočních bohoslužeb finalizují také v prostějovské Církvi československé husitské. „Nepochybuji o tom, že i v našem kostele v Demelově ulici se vánoční bohoslužby konat budou. Zatím platí, že na současné bohoslužby můžeme do kostela pustit třicet procent z kapacity pro sedící návštěvníky. A já osobně budu velice šťastná, když alespoň tato možná návštěvnost bude zachována i během vánočních svátků. Bojím se ale, že rozvolnění přišlo moc brzy a vláda možná veškerá opatření zpřísní,“ řekla Večerníku duchovní Ivana Krejčí.