Dva turbulentní roky s covidem jsou snad už opravdu minulostí. Naděje na jaře, „poklidné“ léto, vystřízlivění na podzim, strašná zima a pravidelné střídání v nepravidelných intervalech na postu ministra zdravotnictví, tak by se dala v krátkosti shrnout kompletní situace od března roku 2020. Nyní jsme tak opět ve fázi nadějného jara s očekáváním poklidného léta a snad i následného podzimu a zimy. Doufejme, že se třetí rok vrátí do svých předchozích zajetých kolejí alespoň v rámci možností, jaké současné dění ve světě nabízí.

Celé dva roky utekly poměrně rychle a během nich se řada z nás začala postupně učit zcela nové výrazy a hledat věci, na které dříve nepomýšlela. Nouzový stav, lockdown, pandemický zákon. Věci, nad kterými bychom se dříve nepozastavili, začaly být denní rutinou. Jenže na otázky, kdy to skončí, jak to skončí a co bude následovat, se jen těžko hledala odpověď. Pravidelné uzávěry od restaurací přes kulturní, společenské a sportovní akce už také začaly být unavující a život, na jaký jsme byli roky zvyklí, utichl.

První jaro jsme přitom zvládli skvěle a vyspělé země si z nás braly příklad. Hodně to bylo ovlivněno ale také roční dobou, kdy se u nás první případy objevily. Od března bylo v ČR kvůli nemoci zavedeno několik opatření od uzavření škol po uzavření hranic. S postupným nárůstem teplot a blížícím se létem se situace zlepšovala. V tu dobu ale nikdo netušil, co nás teprve čeká v následujících zimních měsících. Už nástup nového školního roku značil problém, počty nakažených a nemocných narůstaly, situace se vymykala kontrole.

Od října jsme se už nebavili o stovkách případů, ale tisících, a to nejhorší bylo ještě stále před námi. Možná i trochu překvapivě se situace postupně lepšila během listopadu a v prosinci přišel jeden z velkých omylů, kdy vláda rozvolnila většinu restrikcí před vánočními svátky. To se jednoznačně projevilo na začátku roku 2021, kdy covid u nás zcela zastavil život. Situace se navíc stále zhoršovala a březen byl ve znamení rekordů, které sice v počtu nakažených ještě trumfla varianta omikronu, ale v počtu obětí už bude nejspíše napořád vyryt jako nejhorší měsíc.

V dubnu se už situace mírnila a opakoval se rok starý scénář, kdy znovu přišlo na řadu poklidné léto, které si mohl každý užít dle libosti opět i s různými akcemi a na zahrádkách. Zkrátka opět návrat k normálu.

Jenže varování odborníků se znovu naplnilo a přelom školního roku opět znamenal postupný nárůst varianty delta, která byla nakažlivějších než předchozí, a i její průběh nebyl vůbec snadný. Znovu jsme se tak vrátili do tvrdých restrikcí, které vše ochromily a život se nám v lepším případě scvrkl na cestu do zaměstnání a zpět, k tomu nutné nákupy. V tom horším se přidala karanténa.

Od prosince se navíc začalo mluvit stále hlasitěji o variantě omikron, která měla být daleko nakažlivější než všechny předchozí, což ukazovala data i země, které s ní měly prvotní zkušenosti. U nás se tyto prognózy začaly naplňovat na začátku letošního roku, kdy přibývalo nejvíce nově nakažených na počet obyvatel na světě, což bylo také výsledkem intenzivního testování obyvatelstva. Ve svém maximu na přelomu ledna a února se dostala i nad hranici 50 tisíc případů denně.

Naštěstí s vyšší nakažlivostí se nejspíše vytrácela síla viru a průběh nákazy už byl pro pozitivně testované jednodušší. Rozhodně k tomu přispěla i proočkovanost populace a nemocnice už tak nemusely řešit takový přetlak jako v průběhu konce zimy o rok dříve. Stále ale byla situace velmi kritická.

Naplnily se však i další prognózy odborníků a křivka po svém maximu opět letěla směrem dolů. Nyní už od poloviny února čísla pravidelně klesají a nyní se opět bavíme o stovkách případů denně. Postupně tak skončily všechny restrikce, které završilo ukončení pandemické pohotovosti v minulém týdnu. Teď je však namístě další důležitá otázka. Opravdu je všemu konec? A dočkáme se normálního podzimu i zimy?

 

Ministři zdravotnictví v období covidu

Adam Vojtěch                        13. 12. 2007 až  21. 9. 2020

Roman Prymula                      21. 9. 2020 až 29. 10. 2020

Jan Blatný                               29. 10. 2020 až 7. 4. 2021

Petr Arenberger                        7. 4. 2021 až 26. 5. 2021

Adam Vojtěch                         26. 5. 2021 až 17. 12. 2021

Vlastimil Válek                      17. 12. 2021 až současnost

 

ČÍSLA V RÁMCI COVIDU

Nejvyšší denní počet nových případů:       1. února 2022 - 57 244

Nejvyšší počet úmrtí za jeden den:            3. listopadu 2020 – 261

Nejhorší měsíc v počtu úmrtí:                    březen 2021 - 6 093