Situace s koronavirem se stává v Olomouckém kraji kritickou. Je totiž jedním z pěti v České republice, které během uplynulého týdne „sklouzly“ až do pátého, tedy nejrizikovějšího stupně PES. Během minulého týdne zde přibylo přes dva tisíce nakažených a podle hejtmana je to zapříčiněno i tím, že na několika místech se objevila nová ohniska nákazy. Josef Suchánek zároveň Večerníku potvrdil, že koronavirus byl dokonce příčinou uzavření některých mateřských škol.

 

V sobotu 12. prosince večer registrovala Krajská hygienická stanice v Olomouci celkem 35 957 pozitivně testovaných osob od začátku pandemie covid-19. „Je to o 2 057 případů více než předchozí týden. Aktuálně je evidujeme 3 774 aktivních případů koronaviru, celkový počet vyléčených osob od začátku pandemie čítá 31 567 osob. K sobotnímu večeru je už 616 úmrtí osob v souvislosti s nákazou covid-19,“ uvedla krajská hygienička Růžena Haliřová. Jak ještě dodala, co se týká aktivních případů u osob s covid-19, na Prostějovsku jich je aktuálně nemocných 739 a na Konicku 84 osob.

Během uplynulého týdne se v Olomouckém kraji zvýšily i denní přírůstky pozitivně testovaných osob, což postupně uvrhlo kraj do pátého nejrizikovějšího stupně PES. „Nemám z toho vůbec žádnou radost, čísla jsou alarmující. Po každodenním jednání s hygieniky vím i jako laik, že koronavirová situace se opět stává velice kritickou. Jen je mi trošku divné, že to zvýšení nově pozitivně testovaných lidí přišlo tak brzy po rozvolnění opatření. Myslím si, že se nákaza začala šířit ještě před ním“ řekl Večerníku v neděli večer Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje. Ten se vzápětí vyjádřil k aktuální situaci v kraji. „Ta narůstající čísla mě vůbec netěší a samozřejmě ani to, že jsme se tím dostali společně s dalšími čtyřmi kraji do nejrizikovější skupiny. Během minulého týdne jsme v Olomouckém kraji zaznamenali několik ohnisek nákazy, v jednom případě se tak stalo v sociálním zařízení. Problémy hlásí také jesenická nemocnice, kde je hospitalizováno velké množství pacientů a tamní kapacita je vyčerpaná. V tomto případě mě velice těší, že všechny nemocnice v kraji ať už soukromé, krajské, či státní úzce spolupracují a pomáhají si. Dalším negativem minulých dní je ale také fakt, že koronavirus se nám v kraji dostal už i do mateřských škol. Několik z nich muselo být na pokyn hygieniků okamžitě uzavřeno. Ne že by v nich byly nakažené děti, ale ve všech případech šlo o členy personálu či pedagogického sboru,“ shrnul aktuální situaci Suchánek.

Olomoucký kraj se tak během uplynulého týdne dostal do nejrizikovější páté skupiny stupnice PES. „V tuto chvíli nemám žádné pokyny, že bychom v kraji měli učinit nějaké restrikce. Uvidíme ale, k jakému rozhodnutí dospěje v pondělí vláda. Podle mého názoru dojde k dalším tvrdým opatřením a my to musíme respektovat. Je mi však líto podnikatelů a živnostníků. Je to zvláštní a těžká doba,“ míní si hejtman.

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 7. prosince     320

úterý 8. prosince        339

středa 9. prosince       562

čtvrtek 10. prosince   254

pátek 11. prosince      486

sobota 12. prosince    86

 

Aktuální zpravodajství čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 14. prosince