Plné parkoviště, před odběrovým místem je ale prázdno. Taková byla situace uplynulý čtvrtek u komunitního centra v Konici. Snad panovalo nevlídné počasí, snad strach z jehel, možná i z výsledků. Těžko říct. Přesto večerník čekal více nervózně postávajících a vyčkávajících lidí, až je po jednom pustí dovnitř. Už jen poté, co nám prozradila vedoucí komunitního centra Jitka Klemsová. „Jo, jo, lidé chodí. Včera jich prý bylo tak dvacet,“ dovídáme se krátce předtím, než vyjíždíme do Konice na ukázku antigenního testování.

Na test aktuálně okolo patnácté hodiny čeká jediný zájemce. Záhy se dáváme do řeči. Muž prozrazuje, že se chce nechat otestovat preventivně. Kvůli devadesátileté příbuzné. „Ona je v domově a mají ji pustit, tak proto. Byl jsem v nemocnici s maminkou, která byla vždy otestovaná, já ale na test nešel,“ prozrazuje chlapík po čtyřicítce, který se představil jako Antonín.

Uvnitř komunitního centra bylo zdánlivě prázdno, tedy kromě týmu odebírajícího vzorky, jehož členové tak, jak si doba koronavirová žádá, tráví mnoho hodin v neprodyšných ochranných oblecích jako z nějakého sci-fi nebo katastrofického filmu. Brzy se ale na pana Antonína dostalo. Lidé do odběrové místnosti a vlastně do celé budovy musí chodit až na znamení, a po jednom. Nejprve nahlásí své jméno, aby bylo jasné, že jde o přihlášené. A následuje odběr.

Jaký zájem je tedy v Konici, z níž to je do nejbližšího odběrového místa 25 kilometrů? „Lidé ve čtvrtek chodili hlavně hned na začátku, to jich tu bylo více. Pak už jen jednotlivci,“ prozrazuje pracovník u stolu, kde se ztotožňují příchozí. Zájem byl větší právě ve čtvrtek než den předtím. „Dneska přišlo čtyřicet lidí,“ dodává mladý muž.

Na testování mohli lidé přijít i v pátek. A tím mobilní jednotka skončila. Pro mnohé příchozí ale příběh nekončí, naopak čekají na testy a zvažují, co bude dál. „Naočkovat se nechám. Mám strach z toho, abych to nedotáhl rodičům, od manželky mamince, která už má taky osmdesát. Člověk se tomu nějakým způsobem brání. Jen doufám, že to nedostanu tady,“ usměje se ještě pan Antonín a jeho nálada kontrastuje nejen s pochmurným počasím, ale i s důvodem, proč vlastně do bývalé sokolovny vyrazil.

 

Aktuální zpravodajství čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 21. prosince