Neděle podvečer, to bývá centrum Prostějova obvykle jak po vymření. Tentokrát ale ne: je krátce po Vánocích a i když je kvůli nařízením vlády letos náměstí bez kluziště a téměř bez punče, rozhodně to zde pořád žije. Po náměstí se prohání děti, tu a tam je vidět malý hlouček nad nějakým tím životabudičem. A sem tam i nějaký pejskař. Zajímavé je při tom všem ruchu sledovat, jak si lidé počínají s rouškami. Ukazuje se přitom, že poměr je asi tak 50:50 – půlka lidí je nosí, půlka nařízení buďto zcela, nebo částečně (roušku má na bradě) sabotuje.

 

Situace je přitom jiná než na jaře. Tehdy byly roušky povinné na všech veřejných místech, uzavřených nebo ne. Nyní lidé mají povinnost roušky nosit jen pokud není možné venku dodržet bezpečný rozestup. Řada lidí je ale nosí i tak, někteří z důvodů zdravotních. „Nosím ji skoro pořád, jsem totiž astmatička,“ vysvětluje Večerníku například Ivana Bobalíková. Okolo její osoby je ale hodně lidí bez roušek. Zvláštností je, že většinou je nemají lidé odhadem mezi třicítkou a padesátkou věku. Naopak nejmladší a nejstarší generace je vesměs nosí, přestože tlačenice i při vyšším „provozu“ na náměstí v neděli opravdu nehrozí.

I když jak kde. Třeba z kostela se valí nemalý proud lidí. A ti si často nechávají roušku i poté, co vyjdou z chrámu. „My moc nechodíme ven. Když jdeme do obchodu, tak máme blízko třeba Tesco a roušku nosíme. Pokud jdeme ven, tak si ji taky narazíme,“ dozvídáme se od postarší paní, která se představí jako Květa. Spolu s další ženou přisvědčí, že radši sází na prevenci. „Musíme se trochu chránit. Máme doma malé děti,“ shodují se.

Roušky během nedělního podvečera pak v centru postupně přibývají. Zejména u těch nejstarších. „Nechci být nemocná, nařízení tedy poslouchám. Když jsem ale v parku a sama, tak si roušku trochu sundám,“ konstatuje paní Anna. Jaké jsou její zkušenosti s nošením roušek v jejím okolí? „Že by je někdo nenosil? Jasně, jen se podívejte kolem. Hlavně mladí, ti to berou jinak. A je to škoda, protože té nemoci se takhle nikdy nezbavíme,“ povzdechne si žena.

„Jen když lidé dodržují dvoumetrové rozestupy, nemusí roušky mít. Za poslední dva měsíce jsme měli asi devadesát případů, kdy jsme zachytili občany nedodržující vládní opatření. V posledním období jich ubývá. Stejně jako i momentů, kdy lidé zavolají a upozorní na někoho bez roušky. Teď jsou tak dva týdně,“ informuje Jan Nagy, ředitel Městské policie Prostějov. Bohužel, pořád jsou tací, co nošení roušky zásadně odmítají. „Nedám ji na pusu nikdy! S náhubkem na hubě jsem se nenarodil a tak si ani žádný dávat nebudu. Chodím do obchodu, všude kam chci a nikdo mi nikdy nic neřekl,“ svěřil se Večerníku čtyřicátník Martin. A takových „odvážlivců“ Večerník během svátečního období viděl v ulicích dost! No, pokud si lidé myslí, že takto se pandemie zbavíme...

 

Aktuální zpravodajství čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 28. prosince