Co by za to Jiří Wolker dal! Básník a prostějovský rodák zemřel ve třiadvaceti letech na tuberkulózu. Účinná vakcína proti této smrtelné infekční chorobě v té době neexistovala. Nyní se vláda rozhodla právě klipem doprovázeným jeho básní motivovat národ k očkování proti nemoci covid-19.

Celý klip je založen na kontrastu záběrů lidí užívajících si vládou zakázaných aktivit, mezi něž patří například chození na koncerty či posezení v hospodě, a lidí bojujících s epidemií koronaviru. To vše za přednesu prvních dvou slok Jitřní písně Jiřího Wolkera. Na ty pak navazuje dovětek o prospěšnosti očkování. „Vakcinace je nejefektivnější způsob, jak dlouhodobě zastavit šíření epidemie u nás i ve světě. Očkování pomohlo už v minulosti ke snížení, či dokonce vymýcení řady nemocí,“ uvádí úřad vlády na svých webových stránkách.

Spot v těchto dnech vysílají tři celoplošné televizní stanice – Česká televize, Nova a Prima, objevil se samozřejmě také na internetu. Reakce na něj jsou různorodé. „Nechápu, proč dnes na všechno musí být nějaká kampaň. Obzvláště když ještě několik měsíců nebude dostatek vakcín ani pro ty, kteří mají o očkování už nyní velký zájem,“ komentoval tento počin jeden z Prostějovanů.

Faktem je, že díky klipu se poezie Jiřího Wolkera po čase opět zviditelnila. Konkrétně Jitřní píseň hovořící o léčivé moci přírody a síle lidské víry vyšla poprvé ve sbírce Host do domu. Tato útlá knížka obsahuje básně, které mladičký Jiří Wolker psal již v době svých studií na gymnáziu, které je po něm nyní pojmenováno. Uplatnil v nich své dětské vidění světa, je z nich cítit radost z objevování krás života, láska k lidem i obyčejným věcem. Není tak úplně od věci, že toho všeho bychom si rádi naplno opět užívali. A to i díky očkování! 

Jitřní píseň

Nesmělé jitro do tváří nám dýchlo

snem volných lesů, luk a dálných hor.

Vše divnou vírou v duši naší ztichlo,

i bolest krvavá i těžký vzdor.

 

Radostně klidni brouzdáme se bosi

chladící travou, lesní přes pažit.

Osení stříbří slzy ranní rosy.

Snad plakali jsme, – ale teď chcem žít!

 

Tam v mlhách krvavých den slunce tiší.

Vy myslíte, že nezasvitne sem?

Ach věřte jen, a věřte celou duší –

a vírou svou i slunce unesem!

 

Aktuální zpravodajství čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 4. ledna