Vývoj pandemie covid-19 není příznivý. Můžeme nadávat na vládu a její časté přehmaty ve vymýšlení nejrůznějších opatření, ale co my sami děláme pro to, aby se koronavirus stále nerozšiřoval? Při nedávném průzkumu si Večerník povšiml, že například na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově nosí roušky jen mizivé procento lidí. To samé platí také o ulicích ve městě. Možná si někdo klepe na čelo a říká si, že povinnost máme přece pouze ve vnitřních prostorách. Na úřadech, v obchodech, v autobusech a tak dále. To je ale velký omyl! Od dnešního dne, tj. 1. března, už dvojnásobný: nosíš se totiž musí respirátor!

Například v pátek odpoledne Večerník spatřil na prostějovském náměstí skupinku mladých lidí. Byli ve velmi dobré náladě, ovšem ani jeden z chlapců a dívek neměl nasazenou ochranu úst! „Jsme přece venku, tak co nás buzerujete,“ ozval se jeden z mládežníků, kterého Večerník upozornil na porušení protiepidemického opatření. Nebyli však sami, kdo opatření porušoval. Na náměstí jsme zahlédli snad jen tři nebo čtyři občany, kteří měli správně nasazeny roušky i přesto, že šli po chodníku sami!

Povinnost mít zakrytá ústa i nos, zejména respirátorem platí na zastavěném území obcí a měst. To znamená mezi domy, obchody, na náměstí a všude tam, kde se kolem pohybují lidé. Respirátory mít nemusíte například, pokud jdete přírodou mimo město nebo sami mimo ostatní lidi. Z povinnosti nosit ochranu úst na zastavěném území obcí a měst jsou stanoveny výjimky. Roušky mít nemusí děti do 2 let (včetně) a osoby žijící ve společné domácnosti mezi sebou. Dále osoby s poruchou intelektu a závažnými duševními poruchami, pokud z důvodu tohoto stavu nemohou ochranu úst a nosu nosit.

Tak co, vážení Prostějované, vezmete si z toho příklad a začnete opatření dodržovat, abyste výrazně omezili nebezpečí nákazy jak sebe, tak jiných osob? Nebo jen budete nadávat, co všechno je špatně?