V Centru sociálních služeb v Prostějově podle slov jeho ředitelky Heleny Vránové (na snímku) vyhlášený lockdown život v tomto zařízení příliš neovlivnil, neboť už tak zde měli v platnosti velice přísná protiepidemická opatření. Aktuálně je v centru patnáct osob pozitivně testovaných na covid-19, z toho čtyři zaměstnanci. Návštěvy klientů jsou zde možné jen za dodržení těch nejpřísnějších opatření, na návštěvu ale bohužel nesmí přijít nikdo z jiného než prostějovského okresu.

 

„Abych pravdu řekla, vyhlášení lockdownu nás moc neovlivnilo, jelikož máme už dlouhou dobu nastavená přísná pravidla. Co je však jiné, tak klienti nemohou na vycházku k rodině do jiného okresu. Na návštěvu do centra pak mohou přijít pouze ti, kteří absolvují test na covid-19 nebo se prokáží, že jsou v devadesátidenní době od ukončení izolace po prodělaném koronavirovém onemocnění, a navíc opět pouze z našeho okresu. Co se týká pracovníků, tak někteří zůstávají doma s malými dětmi, jelikož jsou zavřené školy a školky. Samozřejmě že máme zaměstnance, kteří dojíždí z jiného regionu, těm jsme ale vystavili pracovní potvrzení pro případnou kontrolu,“ popisuje aktuální situaci Helena Vránová, ředitelka Centra sociálních služeb v Prostějově.

V tomto největším sociálním zařízení v Prostějově už mají za sebou také významnou část testovacího procesu i očkování. „Pracovníky, kteří jsou v přímém kontaktu s klienty, testujeme stále každý pátý den. V minulém týdnu proběhlo také testování všech klientů. Aktuálně máme jedenáct covid pozitivních uživatelů a čtyři pracovníky. Dále se nacházíme po druhé dávce vakcíny naočkování mobilním týmem prostějovské nemocnice. Dalo by se říct, že máme proočkovanou většinu zaměstnanců a uživatelů,“ sdělila Vránová.

Večerník se v rozhovoru s ředitelkou ještě jednou vrátil k návštěvám, které na jednom z oddělení centra jsou zakázané. „Zakázané jsou pouze v domově pro seniory na jednom oddělení, kde probíhá izolace kvůli nákaze covid-19. Na jiných odděleních je možnost návštěvy, tak jak jsem zmínila po testu nebo prodělaném koronavirovém onemocnění. Jen rodinní příslušníci z jiného okresu se k nám nedostanou. U nich fungujeme na video či telefonických hovorech, tak jak to už umíme. Všechny informace o změnách návštěv stále aktualizujeme na našich webových stránkách. Snažíme se, aby naši uživatelé nestrádali, péči zajišťujeme v plném rozsahu. Společné aktivity nejsou bohužel možné, tak se pracovníci věnují klientům individuálně. Věříme, že se situace zlepší, že nás podrží očkování a navrátíme se k normálnímu způsobu života,“ dívá se do budoucna s optimismem ředitelka Centra sociálních služeb v Prostějově.