V Domově seniorů v Nerudově ulici v Prostějově už více než měsíc nevědí, co to nákaza koronavirem vůbec je! Příznivou zprávu o nulovém počtu nakažených sdělil Večerníku ředitel Zdeněk Libíček. Úspěch v boji s covidem-19 je ale vykoupen hodně draze, v zařízení už totiž více než měsíc platí naprostý zákaz návštěv.

„Od doby na přelomu ledna a února, kdy se v našem domově nakazilo koronavirem několik klientů a členů personálu, jsme zavedli tvrdá opatření v podobě zákazu návštěv. A to i přesto, že vláda za splnění určitých podmínek tyto návštěvy povolovala. Zřejmě jsme ale udělali dobře, protože už několik týdnů u nás nedošlo k jedinému pozitivnímu testu na covid-19, tato situace vydržela dodnes,“ pochlubil se Večerníku Zdeněk Libíček, ředitel Domova seniorů v Nerudově ulici v Prostějově.

„Každých pět dní testujeme na covid-19 všechny zaměstnance a proočkováni jsou až na výjimky všichni uživatelé domova. Bohužel polovina členů personálu očkování odmítá, a to z různých důvodů. Nejčastější je ten, že někde v televizi či v rádiu slyšeli, že vakcína má vedlejší účinky. Takové argumenty mě dokáží zvednout ze židle, ale bohužel neexistuje zákonný důvod, jak zaměstnance k očkování přinutit. Je to jejich svobodné rozhodnutí,“ ví Zdeněk Libíček.

Úplný zákaz návštěv v uvedeném domově seniorů bude pokračovat i v příštích týdnech. „Výjimku bude mít pouze jedna z našich klientek, která oslaví 90. narozeniny. K jubileu jí tak přijdou popřát rodinní příslušníci a o návštěvu už požádal také primátor Jura,“ podotkl Zdeněk Libíček.