Máme za sebou první týden lockdownu. Spousta tvrdých a mnohdy i rozporuplných vládních nařízení štve většinu národa, na druhé straně nás kdekdo z politických elit vyzývá k tomu, abychom totální omezení pohybu včetně dalších opatření těch pár týdnů vydrželi. Budiž!

Já osobně se podvoluji a snažím se za všech okolností vládní nařízení dodržovat. Vždyť to základní, abych nejezdil či nechodil zbytečně ven nebo nosil respirátor i při venčení psa, to je opravdu to nejmenší, čím můžu osobně přispět k porážce záludného koronaviru. Jen mě mrzí, že velká část lidí prostě česky řečeno švejkuje, nedodržuje skoro nic. A co je ještě horší, i mnozí Prostějované se chlubí tím, jak obchází protiepidemická opatření a jak na ně kašlou. Vždyť co by to naší zlořečené vládě takto nenandali!

Nikdo z těchto lidí si ale nepřipustí variantu, že respirátor na obličeji nemá kvůli tomu, aby je pochválil Andrej Babiš. „Táta mi řekl, ať se na to vykašlu,“ vyrazil mi dech malý klučina, kterého jsem během víkendu potkal na ulici ve společnosti jeho kamarádů. Ani jeden z nich neměl roušku či respirátor. Chcete horší příklad rodičovské nesvědomitosti? Přijďte se někdy odpoledne podívat na dětské hřiště do Vrahovic. Na malém hřišťátku se tady tísní i dvě desítky rodičů se stejným počtem hrajících si dítek. Nasazené respirátory? Kdepak, pro tyto lidi naprosto neznámá věc!

Se stejným nezájmem dodržovat i ta nejzákladnější protiepidemická opatření se setkávám denně. Podívejte se na ulice a náměstí. Ochrany dýchacích cest používá jen polovina lidí, ostatní se smějí a málem si blahopřejí, jak dokáží „občůrat“ nařízení. S takovou ovšem porážíme jen sami sebe, nikoliv koronavirus!