Od minulého pondělí jsou v České republice uzavřeny i mateřské školy, ovšem v každém městě na základě výjimky jsou některé mateřinky určeny k tomu, aby se postaraly o děti těch rodičů, kteří pracují v takzvané první linii boje proti nákaze covid-19. V případě Prostějova jde nyní o mateřskou školu v Partyzánské ulici.

„Rozhodnutím hejtmana Olomouckého kraje byly určeny základní a mateřské školy, které mohou navštěvovat děti rodičů pracujících v krizové infrastruktuře. To znamená například zdravotníci, hasiči, policisté a podobně. V Prostějově to byla v první vlně pandemie Základní a mateřská škola Jana Železného a od podzimu základní škola v Palackého ulici. Po uzavření školek je vyčleněnou školou pro děti z mateřských škol mateřinka v Partyzánské ulici. Základní škola Dr. Horáka pak zajišťuje stravu pro tyto děti. I tady je třeba vyslovit těmto organizacím poděkování a povzbuzení,“ sdělil Večerníku Jan Krchňavý, náměstek primátora pro školství v Prostějově.

Právě od něj pak míří pochvala a uznání všem, kteří tuto těžkou korovnavirou dobu zvládají. „Tato doba je pro všechny neznámá, podivná, nepříjemná a frustrující. Všem v našich prostějovských školách, které, cítím, že mám i osobně na starost, děkuji za to, že to nové a jiné zvládají opravdu dobře i v nestandardních podmínkách. Dostávají pomyslnou jedničku stejně jako stovky a tisíce trpělivých rodičů a dětí. Určitě bude lépe a naše školy brzy rozkvetou úsměvy dětí a pracovní pohodou učitelů,“ doufá Jan Krchňavý.