Mnozí odborníci tvrdí, že na konci druhého týdne tvrdého lockdownu se koronavirová situace v mnoha krajích republiky zlepšuje a stejně pozitivní zprávy přicházejí také z některých nemocnic. To se ale bohužel netýká té prostějovské. Tady oproti předchozímu týdnu opět vzrostl počet hospitalizovaných!

„V prostějovské nemocnici leží aktuálně pětaosmdesát pacientů s onemocněním covid-19, z toho jedenáct je v těžkém stavu a devět vyžaduje podporu umělé plicní ventilace,“ prozradila Večerníku v pátek odpoledne Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Mezitýdně tak počet hospitalizovaných vzrostl o sedm pacientů. Z nemocnice ale přicházejí alespoň některé pozitivní zprávy. „Co se týká standardních lůžek, je situace lepší. Velký tlak zažívají skutečně lůžka intenzivní péče pro těžce nemocné pacienty, kde se pomalu blíží kapacita svému maximu. Lidé však nemusejí propadat panice a nemusejí se obávat. Díky výborné spolupráci všech nemocnic v Olomouckém kraji by v případě překročení kapacity byl okamžitě domluven převoz do jiné blízké nemocnice,“ uklidňuje Miloševská a dívá se do blízké budoucnosti s optimismem: „Pevně věříme, že se přísná vládní opatření již brzy projeví i v počtu pacientů, jejichž stav vyžaduje hospitalizaci v nemocnici, a ten bude opět klesat.“

Podle jejího dalšího vyjádření je také v plném proudu očkování proti covid-19. „Ano, probíhá i nadále v maximálním možném tempu. Nemocnice navíc chystá ve spolupráci s městem otevření velkokapacitního očkovacího centra, aby mohlo být naočkováno ještě více zájemců,“ uzavřela Radka Miloševská.