Předminulý týden osmnáctiprocentní, ten minulý už jen sedmiprocentní. Řeč je o mezitýdenním nárůstu počtu pozitivně testovaných obyvatel Olomouckého kraje. Ten je sice stále hmatatelný, ale také hejtman Josef Suchánek je přesvědčen, že se covidová situace zlepšuje i v našich končinách. „Sice jsem si po dvou týdnech lockdownu představoval razantnější zlepšení, ale zaplaťpánbůh alespoň za tyto náznaky,“ komentuje aktuální situaci první muž Olomouckého kraje.

 

V neděli 14. března odpoledne evidovala Krajská hygienická stanice v Olomouckém kraji už 76 511 pozitivně testovaných osob od začátku pandemie covid-19. „Oproti předcházejícímu týdnu stoupl tento počet o dalších 3 976 nakažených. Naproti tomu ale počet vyléčených osob vystoupal na číslo 67 199. Celkově bylo v Olomouckém kraji od začátku pandemie na koronavirus testováno již 270 331 osob. Bohužel stoupá počet obětí covidu, v kraji registrujeme již 1 326 zemřelých,“ sdělila krajská hygienička Růžena Haliřová.

Aktuálně je v Olomouckém kraji nemocných 7 980 osob, nejvíce v Olomouci (2 596), pak v Prostějově (1 166), Přerově (882) a Šumperku (565). Do nedělního odpoledne bylo v kraji naočkováno 61 667 lidí.

Nárůst nově pozitivně testovaných občanů kraje se tedy nedaří stále zastavit, ovšem i hejtmana Josefa Suchánka těší alespoň fakt, že už není tak razantní. „Oproti předcházejícímu týdnu jde už pouze o sedmiprocentní nárůst, což osobně považuji za takovou první vlaštovku. Nikdy jsem se nehrozil žádné situace a nepodléhal panice. I když i já jsem po dvou týdnech lockdownu očekával mnohem lepší statistiky, přece jen tvrdá opatření postupně zabírají. Podívejte se, v jakém průšvihu byly ještě před měsícem některé kraje v Čechách, a dnes jsou na tom nejlépe ze všech. Podobný trend očekávám teď i na Moravě, kde covid-19 udeřil v plné síle. Za týden nebo maximálně za dva očekávám i u nás výrazné zlepšení situace,“ dívá se optimisticky na nejbližší vývoj hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Jak také Večerníku sdělil, aktuálně ho trochu znepokojuje pouze stav v nemocnicích. „Pacientů s těžkým průběhem covid-19 přibylo a v některých nemocnicích jsou na hranici kapacity volných lůžek. Včetně prostějovské. Pozitivní ovšem je, že všech devět nemocnic v Olomouckém kraji dokáže úzce spolupracovat a volná lůžka nabízet. Navíc tento týden uvolnila své kapacity i Vojenská nemocnice Olomouc, což považuji za obrovský přínos,“ uvedl ještě hejtman Josef Suchánek. 

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 8. března        613

úterý 9. března           771

středa 10. března        757

čtvrtek 11. března      659

pátek 12. března         830

sobota 13. března       187