Velmi příznivá zpráva, na kterou jsme marně čekali dlouhých šest týdnů. Teprve až ten sedmý znamená pro Olomoucký kraj úbytek počtu nově pozitivně testovaných osob na covid-19. Oproti nárůstu počtu nakažených z předminulého týdne jich bylo ten minulý o zhruba tři stovky méně. A to je dost. „Čekal jsem to sice mnohem dříve, ale teď se zdá, že lockdown konečně zabral,“ oddechl si před Večerníkem v neděli večer hejtman Josef Suchánek.

V neděli 21. března odpoledne evidovala Krajská hygienická stanice v Olomouckém kraji celkem 80 289 pozitivně testovaných osob od začátku pandemie covid-19 s tím, že testování proběhlo už u 284 398 osob. „Od začátku pandemie registrujeme také již 68 959 vyléčených občanů kraje, na druhé straně ale také 1 395 úmrtí v souvislosti s nákazou koronavirem,“ poskytla aktuální informace z nedělního odpoledne krajská hygienička Růžena Haliřová.

Aktuálně je v Olomouckém kraji nemocných 9 933 občanů, nejvíce v Olomouci (3 184), Prostějově (1 398) a Přerově (1 126). V tuto chvíli je v Olomouckém kraji naočkováno 75 919 lidí.

Po dlouhých týdnech menší počet nově nakažených vítá samozřejmě také hejtman Olomouckého kraje. „Jsou to velice pozitivní zprávy, ten počet se oproti předešlému týdnu snížil o skoro tři stovky. Ale počkejme si ještě na další období, první vlaštovka jaro nedělá,“ nebádá k opatrnosti v hodnocení aktuální situace Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

„Myslím si, že lockdown přináší své první ovoce, a to nejen v našem kraji, ale v celé republice. I když jsem čekal zlepšení situace mnohem dřív. Ale zaklepu to na všechno dřevo okolo sebe, věřím, že statistiky nově nakažených občanů půjdou nyní rapidně dolů,“ pronesl dále první muž hejtmanství, který se ale Večerníku svěřil s tím, že ho stále trápí zaplněné nemocnice.

„V našem kraji zůstává tato situace i nadále vážná, všechny nemocnice jsou na hraně svých kapacit, navíc aktuálních pacientů s koronavirem neubývá. Nyní dochází k poklesu počtu nově nakažených, takže doufám, že se to do několika málo týdnů projeví i na nižším přílivu těch lidí, jejichž vážný průběh nákazy covid-19 vyžaduje hospitalizaci v nemocnici,“ přeje si Josef Suchánek.

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                              počet nově nakažených

pondělí 15. března      677

úterý 16. března         686

středa 17. března        707

čtvrtek 18. března      616

pátek 19. března         650

sobota 20. března       119