Velmi příznivé zprávy přicházejí z prostějovské nemocnice. Zatímco předminulý týden zde bylo hospitalizováno 86 pacientů s pozitivním nálezem na koronavir, v pátek 26. března jejich počet výrazně poklesl na 49! Podle mluvčího nemocnice ale stále není vyhráno, enormně vytížení jsou stále hlavně lékaři z jednotky intenzivní péče.  

„V současné době je v Nemocnici AGEL Prostějov hospitalizováno devětačtyřicet pacientů s onemocněním Covid-19, z toho sedmnáct jich je ve velmi vážném stavu a sedm vyžaduje podporu umělé plicní ventilace. V uplynulých dnech tedy došlo k poklesu covidových pacientů na standardních lůžkách, ale i nadále pokračuje vysoká zátěž intenzivní péče, která trvá poslední dva týdny. Netýká se to pouze intenzivní péče o pacienty s Covid-19, ale také o pacienty po prodělaném onemocnění covid-19, tedy neinfekčních, ale i nemocných s jinými diagnózami,“ rozebral aktuální situaci Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Večerník také zajímalo, zda se s poklesem pacientů uvolnila i kapacita covidových lůžek. „V současné době jsou kapacity prostějovské nemocnice dostatečné, nemocnice i nadále poskytuje veškerou akutní péči – jak lůžkovou, tak ambulantní – a bez omezení je také plánovaná péče ambulantní. U plánované odložitelné péče vyžadující následnou hospitalizaci stále platí zákaz Ministerstva zdravotnictví pacienty přijímat,“ odpověděl Adam Knesl, na kterého od Večerníku mířila ještě jedna otázka, jak je na tom zdravotnický personál po fyzické i psychické stránce. „Déle než rok trvající epidemie je pro zdravotnický personál náročná a psychicky vysilující. Dobrou zprávou ale je, že se u zdravotníků nejen prostějovské nemocnice projevuje pozitivní efekt očkování,“ dodal s vírou v lepší zítřky Knesl.