Statistická čísla o nových případech covid-19 v Olomouckém kraji jsou opět velice optimistická. Zatímco předminulý týden bylo pozitivně testováno 1 846 osob, a to se ještě ke všemu na Velikonoční pondělí skoro vůbec netestovalo, během uplynulého týdne přibylo „pouze“ 1 565 nových případů koronaviru. To je další mezitýdenní pokles, tentokrát o 278 případů. Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek tato pozitivní čísla rovněž vítá, zároveň ale upozornil, že k radosti nad vítězstvím v souboji s koronavirem je daleko. Rozšiřují se totiž případy nákazy cizími mutacemi covid-19. A dokonce u již očkovaných osob.

K nedělnímu poledni 18. dubna registrovala Krajská hygienická stanice v Olomouci celkem už 88 784 pozitivně testovaných osob na covid-19 v Olomouckém kraji od začátku pandemie. Je to o 1 565 případů více než týden předchozí. Aktuálně je z koronaviru vyléčeno už 81 994 lidí a od začátku pandemie na jaře loňského roku už proběhlo v Olomouckém kraji testování u 343 293 obyvatel. Aktuálně je covidem-19 nakaženo v kraji 5 138 lidí. Nejvíce v Olomouci (1 305), Prostějově (774), Přerově (522) a Šumperku (485). V Konici je aktuálně virem covid-19 infikováno 120 osob. Od začátku pandemie pak na koronavirus zemřelo v Olomouckém kraji 1 586 lidí.

Z poklesu nově nakažených obyvatel má radost také hejtman Josef Suchánek. „I když jsem byl několik týdnů opatrný, teď už z těch čísel začínám mít opravdovou radost. Pokud dobře počítám, tak během minulého týdne zaznamenali hygienici dvanáctiprocentní pokles oproti týdnu předchozímu. A to nemluvím o tom, že klesající tendenci počtu nově pozitivně testovaných osob zaznamenáváme v kraji už šestý týden po sobě,“ uvedl pro Večerník Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje. Vzápětí ale dodal, že přece jen radost z vítězství nad koronavirem je stále předčasná. „Chtěl bych, aby lidé pochopili, že nejde o žádnou porážku koronaviru, ten nás totiž bude trápit určitě ještě hodně dlouho. Je to ale pouze první krok k tomu, abychom se pomalu začali vracet do normálu a poučili se také z chyb, kterých se kompetentní lidé a hlavně také vláda dopustili po první vlně covid-19. Návrat epidemie v takovém rozsahu jako na začátku roku už nesmíme dopustit,“ míní  Suchánek, kterého však trápí ještě jedna věc.

Už minulý týden Večerník upozornil, že v Olomouckém kraji bylo odhaleno zhruba 25 případů jihoafrické mutace covid-19. „Ten počet stále přetrvává, a navíc se nám během uplynulého týdne vyskytl další problém. V tovačovském domově pro seniory se větší počet klientů i zaměstnanců nakazil brazilskou mutací. A ve dvou případech dokonce lidé, kteří již byli naočkováni oběma dávkami vakcíny proti covid-19. Zatím jde jen o výjimky, takže vůbec nepolemizuji o tom, že očkování je správné a určitě pomůže,“ sdělil Večerníku hejtmana, kterého jsme se ještě zeptali, jak je spokojen s dosavadním průběhem očkování v Olomouckém kraji? „V rámci možností spokojen jsem. Hrubě jsem však nespokojen s množstvím vakcín, které nám zatím byly dodány. Máme v kraji dvě velká očkovací centra v Prostějově a Přerově. Pokud bychom ale vakcín měli více, určitě bychom neváhali otevřít další centra na severu kraje. Snad se to zlepší během května, kdy máme slíbeno razantní navýšení dodávek vakcín,“ konstatoval Josef Suchánek.

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 12. dubna       406

úterý 13. dubna          325

středa 14. dubna         341

čtvrtek 15. dubna       187

pátek 16. dubna          260

sobota 17. dubna        46