Vývoj epidemické situace v Olomouckém kraji je velice příznivý. Dalším týdnem pokračoval výrazný pokles nově pozitivně testovaných osob na covid-19, tentokrát šlo o mezitýdenní snížení o další bezmála tři stovky případů. Oproti tomu v kraji výrazně stoupl počet naočkovaných a tento trend má pokračovat i nadále, neboť dodávky vakcín se zvýšily. Týdenní nárůst nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel je ale stále dosti vysoký. Olomoucký kraj tak nepatří mezi vyvolené kraje, ve kterých se mohou od pondělí 3. května vrátit do školních lavic všechny děti.

Uplynulou neděli odpoledne registrovala Krajská hygienická stanice v Olomouci v kraji již 91 088 případů pozitivně testovaných osob na covid-19 od začátku pandemie. Minulý týden tak v Olomouckém kraji přibylo „pouze“ 1 029 nakažených, což je nejméně od začátku února. Od začátku koronavirové pandemie se pak v kraji z této nákazy vyléčilo už 85 886 osob, na covid-19 ovšem také zemřelo 1 639 lidí. Do této doby bylo otestováno 367 375 osob. Aktuální počet nakažených v celém kraji je 3 503 nemocných, nejvíce jako vždy na Olomoucku (863), pak v Prostějovsku (510), Přerovsku (377) a Šumpersku (304). V neděli 2. května pak počet potvrzených případů pozitivně testovaných osob na sto tisíc obyvatel činil 155 lidí. Pokud se mají v Olomouckém kraji vrátit všechny děti do školních lavic, musí tento počet klesnout pod 100 případů na sto tisíc obyvatel.

Z pozitivně se vyvíjející situace je přímo nadšen hejtman Josef Suchánek. A svoji radost neskrýval ani před Večerníkem. „Nerad to přiznávám do médií, protože se mi to může vrátit jako bumerang. Ale z aktuálních statistiky přímo jásám! Pořád sice nejsme na konci cesty a dlouho ještě určitě nebudeme, přesto nejnižší zaznamenaný týdenní nárůst nakažených covidem-19 v našem kraji od začátku února je věc, nad kterou prostě radost mít musíte,“ svěřil se Večerníku hejtman Josef Suchánek. Jak vzápětí ale dodal, radost mu kalí fakt, že v Olomouckém kraji se stále nemohou vrátit všechny děti do školních lavic. „Stále evidujeme 155 případů nakažených na 100 tisíc obyvatel, což nás vyřazuje ze hry o návrat všech školáků. Mluvil jsem ale v sobotu s paní ředitelkou Krajské hygienické stanice v Olomouci. Sdělila mi velice optimistickou zprávu, že když to tak půjde dále, během příštího týdne se už pod požadovanou stovku určitě dostaneme. Takže mám vzkaz pro děti i rodiče. Vydržme to ještě týden,“ apeluje na veřejnost hejtman Suchánek.

Od pondělí 3. května se v rámci dalšího rozvolnění otevírají některé služby. „Vnímám určité nebezpečí, aby to nedopadlo jako v prosinci, kdy se všechno otevřelo a čísla nakažených šla opět nahoru. Ale strach z toho nemám. Živnostníci si v posledních měsících prošli existenčním peklem a nyní navíc musí splňovat velice přísná opatření. Nevěřím, že by něco podcenili. Já mám spíše obavy z lidí, kteří z principu odmítají všechna protiepidemická opatření. A takových notorických ´odmítačů´ je bohužel dost. Ale snad zase za měsíc nezjistíme negativní věci a nebudeme zase všechno zavírat,“ doufá v optimistický vývoj hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

K nedělnímu odpoledni 2. května bylo v Olomouckém kraji naočkováno oběma dávkami vakcín už 184 211 lidí. „A tempo bude pokračovat! Byl jsem informován o tom, že během května budou dodávky vakcín od tří výrobců oproti dubnu až dvojnásobné. Některá očkovací centra nám hlásí již strop svých kapacit. Plánujeme sice otevření nových center, ale spíše chceme využít praktických lékařů. Právě na ně spoléháme,“ řekl Suchánek, který Večerníku ještě s úlevou prozradil, že krajští hygienici sice evidují aktuálně 41 případů jihoafrické mutace koronaviru v Olomouckém kraji, avšak... „Je to stejné číslo jako předminulý týden, takže se nerozšiřuje.“ 

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 26. dubna       239

úterý 27. dubna          222

středa 28. dubna         195

čtvrtek 29. dubna       141

pátek 30. dubna          126

sobota 1. května         32