Ve všech krajích České republiky se vrací do škol žáci druhého stupně, i když minimálně tento týden bude pro ně platit rotační výuka. To znamená, že polovina z nich se ještě bude učit z domova. Toto další významné rozvolnění platí také pro Olomoucký kraj, protože počet potvrzených případů nákazy covid-19 na sto tisíc obyvatel konečně poklesl pod hranici kýženého počtu „sto“. A na návrat dalších dětí do lavic jsou připraveny i prostějovské základní školy.

Ode dneška tak základní školy ještě více ožijí. „Na další děti se velice těšíme a já jsem přesvědčen, že další týden nebo maximálně za čtrnáct dní už budeme mít zcela plno. A možná konečně už bez rotační výuky,“ vyjádřil své přesvědčení Dalibor Ovečka, ředitel Základní školy Jana Železného na Sídlišti Svobody v Prostějově. Podle něj je celá škola na návrat dětí připravena, ovšem s jediným problémem. „Je to rozhodně dobře, že se další děti vrací, čekalo se na to dlouho. Ano, jsme připraveni, nicméně v podmínkách Ministerstva školství to příliš nevychytali s organizací provozu školních jídelen. Podle manuálu má totiž stále platit to, že v jídelně může být najednou pouze jedna třída, a navíc děti musí sedět metr a půl od sebe. Ale jak za těchto podmínek máme zorganizovat obědy, když ve škole budeme mít až 700 dětí, to už nikdo neupřesňuje. Bude to náročné, hlavně na čas. Nějak si s tím ale poradit musíme,“ uvedl Dalibor Ovečka. „U nás bude v tomto ohledu stejný problém. Máme již vypracován harmonogram výdeje obědů a musím říct, že vše bude trvat skoro čtyři hodiny. S obědy musíme začít dřív a končit se bude později,“ přitakává Petra Rubáčová, ředitelka Základní školy Prostějov Dr. Horáka.

Zatímco rotační výuku rozdělí na Základní škole Jana Železného na poloviny žáků v jednotlivých ročnících, na škole v ulici Dr. Horáka zvolili jiný způsob. „V pondělí 10. května se vrátí kompletní šesté a sedmé ročníky, přičemž příští týden by měly zůstat doma. A další týden 17. května přivítáme opět kompletní osmé a deváté ročníky,“ sdělila Večerníku ředitelka Petra Rubáčová. „My výuku budeme praktikovat tak, že v jednotlivých třídách druhého stupně budou učitelé vyučovat tři hodiny a pak další tři hodiny se budou věnovat distanční výuce druhé poloviny tříd,“ vysvětlil ještě jiný postup Dalibor Ovečka, ředitel Základní školy Jana Železného.

Na školách samozřejmě bude i nadále probíhat testování antigenními testy. Na prvním stupni už pouze jedenkrát týdně, žáci druhého stupně budou muset testy podstoupit dvakrát za týden.